naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Njemačka traži kompenzaciju za ukidanje nuklearki

Njemački ministar financija Michael Glos smatra da bi toj zemlji trebale biti dopuštene veće emisije ugljičnog dioksida kao oblik kompenzacije za postupno ukidanje nuklearki u toj zemlji.  

Prema pisanju njemačkog dnevnog lista Handelsblatt, ministar Glos uputio je pismo svom kolegi u njemačkoj vladi zaduženom za okoliš Sigmaru Gabrielu, u kojem ističe kako bi EU, u odlučivanju o kvotama za emisije CO2 za zemlje članice u okviru nastojanja usmjerenog na smanjenje emisija stakleničkih plinova trebao uzeti u obzir planirano zatvaranje njemačkih nuklearki.  

'EU mora uzeti u obzir višak emisija koje su rezultat postupnog ukidanja nuklearne energije', istakao je Glos.  

On od Gabriela traži da zauzme takvo stajalište u pregovorima s Europskom komisijom. Kao primjer navodi Švedsku, koja si je krajem 1990ih zbog ukidanja nuklearne energije osigurala poseban tretman koji joj omogućava četiri posto veće emisije stakleničkih plinova u razdoblju od 1990. do 2012.  

U tome razdoblju EU planira smanjiti svoje emisije CO2 za osam posto, s time da svaka zemlja članica tome cilju pridonosi drugačije. 

Prema ambicioznim novim ciljevima koje su EU čelnici dogovorili u ožujku prošle godine, taj bi blok trebao do 2020. svoje emisije stakleničkih plinova umanjiti za ukupno 20 posto. EU trenutno radi na finalizaciji detaljnog plana konkretnih razina emisija za svaku pojedinačnu zemlju članicu.  

Bude li njemačkih 17 nuklearki zatvoreno i zamijenjeno drugim vrstama elektrana, njemačke godišnje emisije CO2 narasle bi za 150 milijuna tona, ističe Handelsblatt.(Hina)

 

Više o tome:

EUobserver: Germany wants EU compensation for nuclear phase-out