naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Galileo i zapadni Balkan na dnevnom redu ministara za promet

Ministri Europske unije za promet, telekomunikacije i energiju bi u ponedjeljak 7. travnja  u Luksemburgu trebali razmotriti prijedlog regulative o daljnjoj provedbi projekta satelitsko-navigacijskog sustava Galileo, te raspraviti o prijedlogu utemeljenja prometne zajednice između EU-a i zapadnog Balkana.  

Europska komisija, Vijeće i Europski parlament na neformalnom sastanku 3. travnja postigli su dogovor oko daljnje provedbe Galilea, četiri mjeseca nakon što su se zemlje članice dogovorile o financiranju projekta vrijednog ukupno 3,4 milijarde eura, te o industrijskom planu. 

Taj novi dogovor, ako ga potvrde ministri, otvorit će vrata bržem napretku. 

Tri institucije dogovorile su se da se zadrži tijelo za nadzor Galilea, GSA, od kojega je Parlament tražio da se odustane budući da ni jedan privatni partner više ne sudjeluje u projektu.

Osim GSA, utemeljit će se i nova institucionalna struktura, Inter-institucionalni panel za Galileo, koji će imati tri predstavnika iz Vijeća i iz Parlamenta te jednog iz Komisije. Panel će se sastajati četiri puta godišnje kako bi odlučio o godišnjem programu Galilea, međunarodnim odnosima, upravljanju i ugovorima. On će također pratiti napredak nad ukupnom provedbom projekta. 

Nakon dogovora Vijeća, o tome bi glasovati trebao Odbor za industriju Europskog parlamenta 8. travnja, a ta bi se tema na plenarnoj sjednici trebala naći ovoga proljeća.

Ministri prometa također će raspravljati o paketu regulativa vezanih za promet. 

Što se tiče prometne zajednice za zapadni Balkan, ona bi trebala poboljšati prometnu povezanost i sigurnost te olakšati ulaganja u regiju. Ministri će na temelju prijedloga kojega je početkom ožujka objavila Europska komisija raspravljati o smjernicama za oblikovanje sporazuma o toj zajednici.

Ministri će također razgovarati o tri uredbe vezane za cestovni promet, o predloženoj direktivi o aerodromskim taksama te o trećem paketu EU vezanom za pomorski promet.

  

Više o tome:

Slovensko EU predsjedništvo: Transport, Telecommunications and Energy Council (TTE) - Transport