naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Galileo korak bliže orbiti

Planirani europski sustav satelitske navigacije, Galileo, dobio je u ponedjeljak 7. travnja zeleno svjetlo ministara prometa na njihovom sastanku u Luksemburgu, koji su se dogovorili o dosad spornoj ulozi koju će u izgradnji i vođenju sustava imati Europski parlament.  

'Danas smo poslali jasan znak Europi i čitavom svijetu da smo čvrsto odlučni dovršiti visoko kvalitetne usluge satelitske navigacije do 2013.', rekao je slovenski ministar prometa Radovan Žerjav.  

'Stvorit ćemo nova radna mjesta, a Europa će naći mjesto koje joj pripada, ruku pod ruku s tehnološki najrazvijenijim svjetskim silama', dodao je. 

Europski parlament, koji može suodlučivati u gotovo 90 posto politika Unije, tražio je veće ovlasti oko Galilea, dok se Europska komisija protivila tome da Parlament dobije previše ovlasti. 

Po dogovoru ministara, razvoj i faza implementacije koja uključuje izgradnju, lansiranje prvih satelita te uspostavu prve zemaljske infrastrukture počet će 2008., a završiti 2013. Faza iskorištavanja trebala bi početi najkasnije 2103. za kada se očekuje da će sustav postati operativan. 

Faza implementacije financirat će se iz sredstava Zajednice, iako će biti moguće stvoriti javno-privatna partnerstva ili druge ugovorne odnose s privatnim sektorom nakon 2013.

Dogovor daje Europskoj svemirskoj agenciji zeleno svjetlo da započne javne natječaje za ugovore, za koje se nada da će završiti do kraja godine. 

Iako je tekst koji su usvojili ministri već dobio neformalni pristanak predstavnika Europskog parlamenta, to bi ga tijelo trebalo formalno izglasati na plenarnoj sjednici 'što je prije moguće' kako bi se osiguralo da se što prije počne s projektom koji već ionako uvelike kasni. 

Cijeli projekt podijeljen je na šest segmenata koji uključuju satelite, sustave za njihovo lansiranje, softver, infrastrukturu i kontrolne sustave na Zemlji i upravljanje cijelim sustavom.

Očekuje se da će dio članica početnog konzorcija zaduženog za izgradnju Galilea, koje su se povukle zbog unutarnjih neslaganja i straha o profitabilnosti projekta, ponovno javiti na natječaj.  

Početni sastav konzorcija kojem su bili povjereni poslovi na izgradnji Galilea obuhvaćao je EADS, francuski Thales, Alcatel-Lucent, britanski Inmarsat, talijansku Finmeccanicu, španjolske AENA-u i Hispasat i njemačku grupu u čijem je sastavu bio i Deutsche Telekom.  

Kada se dovrši 2013. godine, Galileo, čija je vrijednost 3,4 milijarde eura, bit će konkurent američkom sustavu za globalno pozicioniranje (GPS).(Hina)

  

Više o tome:

  • Slovensko EU predsjedništvo: Transport, Telecommunications and Energy Council (TTE) - Transport 
  • EUobserver: EU gives final approval to Galileo satellite project
  • EurActiv: Galileo a step closer to orbit