naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
EU pruža podršku u stručnom usavršavanju budućih sudaca i državnih odvjetnika

Delegacija Europske komisije u Republici Hrvatskoj, Ministarstvo pravosuđa, Vrhovni sud i Državno odvjetništvo predstavit će u srijedu 9. travnja PHARE 2005 projekt o razvoju sustava izobrazbe budućih sudaca i državnih odvjetnika u Hrvatskoj. 

Cjelokupni cilj ovog preko milijun eura vrijednog projekta je jačanje učinkovitosti i stručnosti hrvatskog pravosuđa, a on predstavlja važan korak u pregovorima Hrvatske i Europske unije, posebno unutar poglavlja Pravosuđe i ljudska prava. 

Projektni tim će dati prijedlog reforme sustava vježbeništva u pravosudnim tijelima. Projekt uključuje i reviziju pravosudnog ispita, što je važan uvjet za sve buduće pravosudne stručnjake u Hrvatskoj, kao i reviziju zakona i podzakonskih akata koji reguliraju odabir, imenovanja i karijeru budućih sudaca i državnih odvjetnika.

Posebna će se pozornost obratiti stvaranju strategije za transparentne kriterije izbora i postupka zapošljavanja pravosudnih vježbenika, savjetnika i budućih sudaca i državnih odvjetnika. 

Novi sustav obuke primijenit će se putem pilot obuke tijekom druge polovice projekta. 

Projekt pod nazivom 'Podrška Pravosudnoj akademiji: Razvoj sustava izobrazbe za buduće suce i državne odvjetnike; Republika Hrvatska', čijem će predstavljanju nazočiti i hrvatska ministrica pravosuđa Ana Lovrin te šef Delegacije EK-a u Hrvatskoj Vincent Degert, započeo je u veljači ove godine a bit će dovršen u prosincu 2009. godine.

 

Više o tome:

Delegacija Europske komisije u RH: EU pruža podršku u stručnom usavršavanju budućih sudaca i državnih odvjetnika