naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Francuska će na čelu EU gurati ideju o jedinstvenoj poreznoj osnovici za kompanije

Francuska je najavila da će tijekom svojeg šestomjesečnog predsjedanja Europskom unijom koje započinje u srpnju nastojati progurati plan za uvođenje jedinstvene porezne osnovice za kompanije.  

'O tome se već duže vrijeme razmišlja, no radi se o pitanju koje smo odlučni pogurati', kazala je francuska ministrica financija Christine Lagarde. 

Europski povjerenik za poreze Laszlo Kovacs zauzima se za uvođenje jedinstvene porezne osnovice za kompanije jer bi se uspostavom takvog sustava izračuna poreza diljem EU europskim tvrtkama olakšalo poslovanje van granica svoje zemlje te im umanjilo teret birokracije. 

Tom se prijedlogu, međutim, snažno protivi niz zemalja članica, ponajprije Velika Britanija, Irska, Estonija, Litva i Slovačka. One strahuju da bi jedinstvena porezna osnovica predstavljala prvi korak u smjeru usklađivanja poreznih stopa, što je područje koje EU članice odlučno brane, pozivajući se na pitanja nacionalnog suvereniteta. 

No, takve pretpostavke opovrgavaju i službeni Pariz i Europska komisija. 'Irelevantno je da li je porezna stopa 12 posto u Irskoj, 33 posto u Francuskoj ili pak 15 posto u Njemačkoj', kazala je Lagarde.  

'Bitan je porez koji u konačnici plaća kompanija. On ovisi o dva čimbenika - poreznoj stopi i osnovici. Postizanje dogovora o jedinstvenoj osnovici bilo bi vrlo pozitivno', tumači ona, dodajući kako će Pariz pogurati pitanje uspostave takvog sustava. 

Komisija je ustanovila posebnu radnu grupu koju čine stručnjaci zemalja članica čija je zadaća raditi na izračunu osnovice koja bi bila prihvatljiva za sve članice. Bruxelles također čeka rezultate studije o procjeni učinaka prije nego iznese prijedlog konkretnog zakona. 

Iako pitanja koja se tiču poreza moraju jednoglasno poduprijeti zemlje članice, Kovacs tvrdi da bi se korporativna porezna osnovica mogla uvesti i funkcionirati i bez skupine zemalja koje se protive tome modelu. 

Pa ipak, pojedini dužnosnici EK ukazuju na to da je Bruxelles odgodio plan o tome za drugo polugodište zbog straha da bi mogao negativno utjecati na referendum o novom Lisabonskom ugovoru u Irskoj, zakazan za 12. lipnja. 

U međuvremenu se Francuska nada progurati i zajedničku inicijativu s Britanijom o uvođenju nižih stopa poreza na dodanu vrijednost (PDV) za energetski učinkovite proizvode poput žarulja ili hladnjaka.  

EU čelnici pozivali su Komisiju da razmotri to pitanje na samitu u ožujku, ali se nekoliko zemalja usprotivilo takvoj zamisli, a i Komisija brinu sumnje u izglede za uspjeh te inicijative.(Hina)

 

Više o tome:

  • EUobserver: France to push for EU company tax
  • EurActiv: France in renewed push for EU-wide corporate tax