naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
MMF predviđa smanjenje stope rasta gospodarstva u eurozoni

Međunarodni monetarni fond je u srijedu 9. travnja objavio snižene prognoze stopa gospodarskog rasta u eurozoni te pozvao Europsku središnju banku na smanjenje kamatnih stopa kako bi se ublažile posljedice ekonomskog zastoja. 

MMF predviđa stopu gospodarskog rasta u 15 članica euro zone za ovu godinu u visini 1,4 posto, u odnosu na 1,6 posto koliko se predviđalo u siječanjskim projekcijama.  

Isto tako u 2009. za eurozonu se predviđa rast BDP-a u visini 1,2 posto, što je za 0,7 postotna boda manje nego što se prognoziralo u siječnju. 

Što se tiče Europske unije, Fond predviđa stopu gospodarskog rasta u visini 1,8 posto, što je za 0,3 postotna boda manje u odnosu na siječanjske projekcije koje su dosezale 2,1 posto.

U proljetnom izdanju 'Svjetskih gospodarskih prognoza' rast gospodarstva Unije u 2009. procjenjuje se u visini 1,7 posto, čime je za 0,7 postotna boda snižena prognoza iz siječnja.

MMF-u za najveće europsko gospodarstvo Njemačku u 2008. godini predviđa stopu gospodarskog rasta od 1,4 posto, čime je blago, za 0,1 postotni bod, snižena siječanjska prognoza.

 U 2009. rast njemačkog gospodarstva trebao bi dosegnuti 1,0 posto, što je za 0,7 postotna boda manje u usporedbi s ažuriranim projekcijama u siječnju.  

MMF je snizio svoje procjene stope rasta svjetskog gospodarstva u 2008. na 3,7 posto, nasuprot 4,1 posto prognoziranih u siječanjskim prognozama. 

Snižena je i prognoza rasta američkog gospodarstva na 0,5 posto u 2008., što je za cijeli postotni bod manje u usporedbi s procijenjenih 1,5 posto u ažuriranim projekcijama iz siječnja.

'Svjetska gospodarska prognoza' Međunarodnog monetarnog fonda, međunarodne financijske institucije koja nadzire globalni financijski sustav, dolazi u trenutku globalne financijske krize pokrenute prošlogodišnjom krizom na tržištu hipotekarnih kredita u Americi. 

Na prošlotjednom zajedničkom satanku ministara financija i guvernera središnjih banaka zemalja članica Europske unije održanom u Sloveniji potpisan je sporazum o razumijevanju o suradnji u situacijama financijske krize.

 

Više o tome:

EUobserver: IMF predicts growth slowdown for eurozone