naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU podsjeća kompanije na obveze registracije kemikalija

Europska komisija i Europska agencija za kemikalije (ECHA) podsjetile su u petak 11. travnja kompanije na obveze u sklopu postupka registracije nekih 30 tisuća kemikalija koje se proizvode ili uvoze u Europsku uniju.  

Da bi ih mogli nesmetano nastaviti proizvoditi ili uvoziti, deseci tisuća proizvođača i uvoznika morat će u 2008. pred-registrirati kemikalije, uključujući kiseline, metale, razrjeđivače, površinsko-aktivne tvari, ljepila i slično.  

Procjenjuje se da će biti podneseno preko 180 tisuća prijava za pred-registraciju. 

Ovo je upozorenje rezultat zabrinutosti da neke kompanije možda još nisu svjesne svojih obveza, bilo zato što ne uviđaju obujam specifičnih zahtjeva ili zbog uvjerenja da se uredba za reguliranje uporabe toksičnih kemikalija na tržištu Europske unije REACH (Registration, Evaluation and Authorisation of Chemicals) ne odnosi na njih, osobito ako ne pripadaju kemijskom sektoru. 

Komisija stoga poziva vlade zemalja članica, industriju, zemlje izvan EU, kao i druge uključene strane da pomognu u širenju svijesti o obvezama koje ta uredba donosi.

Pred-registracija je obvezna za sve kompanije sa sjedištem u Europskoj uniji, koje proizvode ili uvoze kemijske supstancije u EU, ako njihova količina iznosi jednu ili više tona godišnje.

Proces pred-registracije sastoji se od predaje osnovnih informacija Agenciji - podataka o kompaniji i nazivu kemikalije. Taj će proces omogućiti kompanijama da razmjenjuju podatke o kemikalijama koje planiraju registrirati te tako snize troškove. 

Pred-registracija je nužna ako kompanije koje proizvode ili uvoze kemikalije žele iskoristiti produženi rok za registraciju kemikalija, koji se odnosi na većinu kemikalija trenutno prisutnih na EU tržištu.  

Ona kompanijama omogućava predaju kompletne dokumentacije za registraciju do 2010., 2013. ili 2018., ovisno o konkretnom slučaju. 

Registracija je obveza i za proizvođače i za uvoznike. REACH bi trebao prisiliti kompanije da dokažu da tvari u proizvodima koji se koriste u svakodnevnom životu nisu opasne po zdravlje niti po okoliš.(Hina) 

 

Više o tome:

Europska komisija: REACH: Industry urged to pre-register all chemicals by 1 December 2008