naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Najava ostalo
Summit EU – Japan

Sedamnaesti pod redu godišnji summit između Europske unije i Japana održava se u srijedu 23. travnja u Tokiju, a europsko izaslanstvo na tom će sastanku na vrhu voditi predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso i slovenski premijer Janez Janša, čija zemlja do kraja lipnja predsjedava integracijom. 

Po najavi, na sastanku na kojem će japansko izaslanstvo voditi premijer Jasuo Fakuda, razmijenit će se stajališta o ključnim temama u japansko-europskim odnosima i aktualna globalna pitanja poput energetike i klimatskih promjena za koje se računa da će biti u središtu razgovora.  

Zajednička izjava od 30 točaka koja će se prihvatiti na summitu odnosi se na energetsko-klimatski paket, biološku raznolikost, te jačanje zone mira i sigurnosti. Također, ona pokriva odnose organizacije država jugoistočne Azije (ASEAN), prilike na Bliskom istoku i u Africi, te zaštitu intelektualnog vlasništva.  

Na sastanku će biti riječi i o aktualnim pitanjima kojima se bavi međunarodna zajednica, osobito prilikama u istočnoj Aziji i Bliskom istoku, te u Afganistanu.

 

Više o tome:

Slovensko EU predsjedništvo: Summit EU – Japan