naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Turkmenistan će umanjiti ovisnost Europe o ruskom plinu

Turkmenistan je prihvatio da od sljedeće godine Europskoj uniji isporučuje 10 milijardi prostornih metara svoga plina, što bi moglo umanjiti ovisnost Unije o plinu iz Rusije.

Povjerenica Europske komisije za vanjske poslove Benita Ferrero-Waldner izjavila u intervjuu za Financial Times u nedjelju 13. travnja kako je turkmenistanski predsjednik Gurbanguly Berdymukhamedov dao jamstvo da će za Europu biti izdvojeno 10 milijardi prostornih metara plina, uz mogućnosti koje će se otvarati na novim poljima koja će biti ponuđena na javnim natječajima. 

Povjerenica EK-a nazvala je sporazum s Turkmenistanom 'vrlo važnim prvim korakom' u području energetske suradnje, iako se ne radi o ogromnim količinama plina.

Međutim, Ferrero-Waldner je kazala kako je preduvjet za realizaciju ovog projekta povećanje europskih ulaganja u gradnju plinovoda i istraživanja u toj regiji.

Da bi se premostile tehničke poteškoće u transportu plina do Europe, EU će morati sagraditi ili mali plinovod koji bi povezivao postrojenja u turkmenistanskom i azerbejdžanskom dijelu Kaspijskog jezera, odnosno vezu kojom bi se povezale te dvije zemlje preko Kazahstana, ili komprimirati plin u tekuće stanje i transportirati ga tankerima.

Turkmenistan, bivša sovjetska republika u centralnoj Aziji ima pete najveće rezerve prirodnog plina, ali i velike zalihe nafte te godišnje proizvodi 60 milijardi prostornih metara plina od kojeg se dvije trećine izvoze ruskoj državnoj kompaniji Gazprom. 

Potražnja za energijom u Europskoj uniji sve više raste, te se očekuje da će do 2020. Unija uvoziti najmanje 360 milijardi prostornih metara plina, od ukupno 500 milijardi potrošenih, iz trećih zemalja. 

Europska unije nastoji smanjiti ovisnost o ruskim energentima otvaranjem novih energetskih koridora, poput projekta plinovoda Nabucco. 

Gradnjom plinovoda na Kaspijskom jezeru koji bi povezao Tursku sa Austrijom, Mađarskom, Rumunjskom i Bugarskom, zaobišla bi se Rusija i Europljanima omogućio direktan pristup plinu zemalja središnje Azije. 

Tada bi glavnina europske opskrbe plinom mogla dolaziti iz Azebejdžana, Kazahstana, Turkmenistana i Egipta. 

 

Više o tome:

Financial Times: Deal to ease EU reliance on Russian gas