naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU usvojio direktivu o čistoći zraka

Europska komisija pozdravila je odluku zemalja članica EU-a o usvajanju direktive o kvaliteti zraka koja predviđa smanjenje sitnih čestica u zraku za 20 posto do 2020. godine u urbanim područjima, a koje su štetne za osobe koje boluju od astme i bronhitisa. 

Prema novoj direktivi o kvaliteti zraka koju su usvojili ministri za zaštitu okoliša na sastanku u Luksemburgu u ponedjeljak 14. travanja, zemlje članice EU-a trebaju odrediti granicu od 25 mikrograma po kubičnom metru na prosječnu koncentraciju čestica prašine sa promjerom od 2.5 mikrometra. 

Prema Europskoj komisiji, u najzagađenijim regijama u Europskoj uniji očekivani životni vijek je prosječno skraćen za 36 mjeseci zbog sitnih čestica u zraku. 

Nova direktiva pojednostavljuje sadašnje zakonodavstvo o kvaliteti zraka objedinjavanjem pet postojećih zakonskih tekstova.  

Direktiva će biti objavljena u svibnju u službenom glasilu EU-a, a nakon toga zemlje članice moraju donijeti odgovarajuće zakona kako bi se ispunili ciljevi zacrtani u direktivi. 

Povjerenik Europske komisije za okoliš Stavros Dimas rekao je kako je Europska unija učinila odlučujući korak u vezi s glavnim uzročnikom ekoloških i zdravstvenih problema. 

Dimas je dodao kako europske građane zabrinjava zagađenost zraka, a nova direktiva o kvaliteti zraka uvažava tu zabrinutost prihvaćanjem ambicioznih, ali realnih standarda za zagađenost sitnim česticama.

 

Više o tome:  

  • Europska komisija: Environment: Commission welcomes final adoption of the air quality directive
  • EUobserver: EU tightens air quality rules
  • EurActiv: EU adopts stricter air quality rules