naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Francuska zatražila povećanje poljoprivredne proizvodnje u EU

Ministri poljoprivrede EU našli su se pod pritiskom da odobre povećanje poljoprivredne proizvodnje uslijed sve oštrijih upozorenja da bi globalni rast cijena hrane mogao 100 milijuna ljudi u siromašnim zemljama svijeta mogao gurnuti u još dublje siromaštvo.  

Francuska, najveća europska poljoprivredna sila, tvrdi da Europa mora ostati vodeća svjetska poljoprivredna sila kroz povećanje proizvodnje i da mora ustrajati aktualnom stavu u svjetskim pregovorima o liberalizaciji trgovine. 

'U svijetu u kojemu će biti nužno proizvoditi više i bolje kako bi se nahranilo devet milijardi ljudi, svi moraju odigrati svoju ulogu, uključujući Europu', kazao je francuski ministar poljoprivrede Michel Barnier. 

Sigurnost hrane posljednjih je tjedana postala izvor zabrinutosti u mnogim zemljama, uslijed pada zaliha osnovnih proizvoda zbog snažnog rasta potražnje, što je izazvalo val nemira i nasilja diljem svijeta, od Haitija do Indonezije. 

U takvim je prilikama francuski ministar upozorio kako Europa mora ostati snažna poljoprivredna sila i oduprijeti se pritiscima - osobito Britanije - da smanji svoj ogromni poljoprivredni proračun. 

On smatra, naglasio je nadalje, kako u postojećem kontekstu snažnog rasta svjetskih cijena hrane EU ima tim više razloga da ostane čvrsta u pregovorima pred Svjetskom trgovinskom organizacijom (WTO), u kojima se našla suočena s pritiscima da smanji poljoprivredne subvencije i carinske barijere. 

'Ova je kriza razlog više da budemo pažljivi kako bi se spriječilo sklapanje neuravnoteženog sporazuma čije bi žrtve bile najsiromašnije zemlje', kazao je on. 

Njegova zemlja također traži pooštravanje kriterija za upotrebu biogoriva kako bi se izbjeglo da njihova primjena ide na štetu kultura namijenjenih prehrani ljudi, što bi za neželjenu posljedicu imalo rast cijena hrane.  

Francuska, najveći primatelj EU poljoprivrednih subvencija, već godinama vodi bitku s inicijativama usmjerenim na smanjenje predarežljivih EU poljoprivrednih subvencija. 

Europska unija pokrenula je sveobuhvatnu reviziju svoje Zajedničke poljoprivredne politike (CAP) a Francuska namjerava svoje šestomjesečno predsjedništvo EU koje počinje 1. srpnja upotrijebiti kako bi se usredotočila upravo na poljoprivredu. 

Hina