naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
'Ljubljanski proces' za jačanje znanosti i istraživanja u EU-u

Ministri zaduženi za područje znanosti iz država članica Europske unije pokrenuli su u utorak 15. travnja na svom neformalnom zasjedanju na Brdu kod Kranja tzv. Ljubljanski proces, koji bi morao ojačati položaj znanosti i istraživanja u Europi, te zajedno sa Lisabonskom strategijom dovesti europsku ekonomiju u vrh svjetske konkurentnosti.  

'Pokrenuli smo proces o kojemu će se mnogo čuti niz idućih godina', izjavio je nakon sastanka europski povjerenik za znanost Janez Potočnik, jedini član Europske komisije iz Slovenije koja do polovice godine predsjedava Europskom unijom. 

Jedna od glavnih prepreka s kojom se integracija susreće je 'odljev mozgova', a koncept iz Ljubljanskog procesa predviđa kao lijek tome 'kruženje mozgova', odnosno mogućnost rada znanstvenika i transfera znanja po cijeloj Uniji. 

'Koncept kruženja mozgova od bitne je važnosti za djelovanje znanosti, a postoji i niz mjera kako privuići istraživače koji su napustili Europu i kako Europu učiniti privlačnijom za istraživače i znanstvenike', pojasnio je Potočnik neke od postabki koncepta Ljubljanskog procesa. 

Kako je pojasnila slovenska ministrica za znanost Mojca Kucler Dolinar, strategija iz Ljubljanskog procesa među ostalim predviđa stvaranje zajedničkog europskog istraživačkog prostora.  

To će stvoriti okoliš za vođenje takve znanstvene politike koja će kreirati slobodno kruženje znanja i istraživača, a to je od bitne važnosti za unapređenje znanosti, ali i za ostvarenje ciljeva Lisabonske strategije jačanja europske kompetitivnosti. 

Mojca Kucler Dolinar u strategiji Ljubljanskog procesa posebno je istakla sinergiju koja bi njome bila pojačana u 'trokutu znanja' koji kako je rekla čine - istraživanje, inovacije i obrazovanje.(Hina) 

 

Više o tome:

  • Slovensko EU predsjedništvo: Launch of ‘Ljubljana Process’ to revive the European Research Area
  • EurActiv: Ministers seek new vision for European Research Area