naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Francuska: Interno izvješće poziva na reviziju reformskog plana EU
Interno izvješće o tome koliko je Francuska uspješna u provedbi ekonomskih reformi, uključujući i Lisabonsku strategiju, pokazuje da ta zemlja dosta zaostaje ali ujedno traži i da čitav paket bude radikalno revidiran.  

Autora izvješća, ekonomista i pravnika Laurenta Cohen-Tanugija, zadužila je u listopadu 2007. ministrica gospodarstva Christine Lagarde da prouči pitanje Europe i njezinog ekonomskog razvoja u kontekstu globalizacije. 

Lisabonska strategija datira iz 2000. kada su je usvojili europski vođe, djelomično kao odgovor na globalizaciju. Njezin je cilj učiniti europsku ekonomiju najkonkurentnijom na svijetu. Ambiciozni cilj najprije je postavljen za 2010. ali se na pola puta od roka odustalo. 

U cilju ukupnog jačanja europskog gospodarstva, Lisabonska agenda uključuje popis konkretnih političkih ciljeva koji se značajnim dijelom odnose na stvaranje više radnih mjesta i veća ulaganja u obrazovanje i istraživanje. 

Po autoru izvješća, Francuska je vrlo osrednja kada se radi o primjeni Lisabonske strategije u praksi, budući da ispunjava samo tri od 14 ciljeva koje je Pariz potpisao zajedno s ostalim članicama EU kada se usvajala Strategija. 

Međutim, u izvješću se također kaže da bi europske institucije morale imati više ovlasti u koordinaciji zemalja članica kao i da bi trebale otvorenije imenovati manje uspješne.

Po podacima za 2008., Francuska je nedavno, provođenjem reformi na tržištu rada, poboljšala svoje rezultate ali još uvijek zaostaje za Velikom Britanijom i Njemačkom od većih zemalja, kao i za skupinom manjih poput Danske, Švedske i Austrije. 

Francusko izvješće - na temelju kojega bi francuski predsjednik Nicolas Sarkozy trebao otvoriti raspravu o budućnosti Lisabonskog paketa nakon 2010. - kaže da bi EU trebala fokusirati svoje napore na industrijske inovacije, obrazovanje i nove tehnologije koje štite okoliš.(Hina) 

 

Više o tome:

EUobserver: French report calls for revision of EU's reform plan