naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija pozvala na veća ulaganja u nuklearnu energiju

Europska komisija razmotrit će mogućnosti pojednostavljenja ulaganja u nuklearne elektrane, kazao je povjerenik EU za energiju Andris Piebalgs na stručnom skupu u Bruxellesu.  

Govoreći u utorak 15. travnja na konferenciji o nuklearnoj energiji, Piebalgs je naglasio da su Europskoj uniji potrebna pozamašna ulaganja kako bi zamijenila svoje zastarjele nuklearke, od kojih će mnoge prije 2030. doći do kraja svojeg vijeka trajanja. 

Nova ulaganja ključna su i za održavanje sigurnosti nuklearnih elektrana, koja je ključna kako bi se osigurala podrška javnosti i politike za dugoročnu budućnost te industrije, naglasio je nadalje Piebalgs. 

'Kako bismo omogućili provedbu nužnih ulaganja, Komisija razmatra mogućnosti za rješavanje teškoća vezanih uz izdavanje licenci, financiranje, te različite sustave nuklearne odgovornosti', kazao je. 

Iz nuklearne energije EU već zadovoljava preko trećine svojih potreba za električnom energijom, kazao je nadalje Piebalgs, te naglasio kako se radi o stabilnom i pouzdanom izvoru energije, relativno oslobođenom pritiska fluktuacija cijena. 

Cijene nafte zabilježile su u srijedu novu rekordnu vrijednost od 114 dolara za barel i Piebalgs je upozorio da je vrijeme da se 'shvati da promjenu nameću visoke, i to tvrdokorno visoke cijene'. 

'Nuklearna energija je dio nove energetske raznolikosti Europske unije i to će i ostati. Ona će definitivno pomoći u ostvarenju tri cilja koje uvijek naglašavamo: održivosti, smanjenja emisija CO2, te sigurnosti opskrbe', kazao je. 

Ta je tehnologija, međutim, izuzetno kontroverzna tema u mnogim zemljama. Dok se Francuska i Finska snažno oslanjanju na nju, druge zemlje - poput Austrije, Irske i Švedske - službeno joj se protive, uglavnom uslijed zabrinutosti zbog opasnosti od nesreća ili neprimjerenog zbrinjavanja otpada. 

Želeći izbjeći sukobe, Komisija je posve zaobišla to pitanje prilikom predstavljanja novog paketa mjera u siječnju 2007. usmjerenih na smanjenje utjecaja EU na globalno zagrijavanje i njezinog oslanjanja na uvoz goriva.  

No, u posljednje se vrijeme našla prisiljena zauzeti čvršće stajalište, i to u korist nuklearne energije, napuštajući uvriježenu praksu prepuštanja zemljama članicama da same odlučuju o upotrebi nuklearne energije.(Hina) 

 

Više o tome:

EUobserver: Nuclear energy a solution to climate change, says Brussels