naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
EU i Hrvatska vodit će pregovore o prijelaznim razdobljima u poglavlju Prometna politika

Odbor stalnih predstavnika zemalja članica Europske unije (COREPER) prihvatio je u srijedu 16. travnja zajedničko pregovaračko stajalište za pregovore s Hrvatskom u dva poglavlja europske pravne stečevine, koja će biti otvorena u sljedeći ponedjeljak, doznaje se iz diplomatskih izvora.  

Riječ je o poglavljima Energetika i Prometna politika. U poglavlju Prometna politika očekuju se prvi pravi pregovori jer su obje strane zatražile prijelazna razdoblja. Hrvatska je strana zatražila dodatno vrijeme za prilagodbu europskim pravilima u željezničkom i pomorskom prometu.  

Ako u tome uspije, Jadrolinija i drugi hrvatski brodari te Hrvatske željeznice neće dobiti konkurenciju odmah nakon ulaska u Europsku uniju, nego će još neko vrijeme zadržati monopolistički položaj.  

Dodatno vrijeme trebalo bi tim hrvatskim poduzećima omogućiti da što spremnija dočekuju snažnu konkurenciju na jedinstvenom europskom tržištu. Za područje pomorskog linijskog prometa, Hrvatska traži prijelazno razdoblje do 2016. godine, a za tzv. kružni promet, odnosno neredovite pomorske linije do 2014.  

Prema diplomatskim izvorima, EU u svom pregovaračkom stajalištu kaže da hrvatski zahtjev za prijelazno razdoblje do 2016. 'nije prihvatljiv'.  

Što se željezničkog prometa tiče, Hrvatska traži da puna liberalizacija nastupi nakon 2012. godine, do kada bi bio odgođen puni pristup infrastrukturi za teretni promet. Prije toga do 2012. godine, željeznička infrastruktura bi se postupno otvarala i za prometovanje europskih željezničkih tvrtki.  

S ova dva poglavlja, Hrvatska će imati ukupno 18 otvorenih poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena.  

Do kraja slovenskog predsjedništva u lipnju je predviđena još jedna Međuvladina konferencija o pristupanju na kojoj bi moglo biti otvoreno nekoliko novih poglavlja, a jedno do dva mogla bi biti zatvorena. 

Europska unija sa svoje strane traži prijelazno razdoblje glede kabotaže u cestovnom prijevozu. Izraz kabotaža označava prijevoz putnika ili robe koje obavlja prijevoznik registriran u jednoj članici unutar teritorija neke druge zemlje članice.  

Prema zahtjevu Europske unije koji je utvrđen u zajedničkom pregovaračkom stajalištu, hrvatski cestovni prijevoznici ne bi mogli pružati prijevozne usluge unutar drugih zemalja članica ili između njih u razdoblju od dvije godine od ulaska Hrvatske u EU-u.  

Nakon dvogodišnjeg razdoblja, EU bi ponovno razmotrila to pitanje i mogla produljiti prijelazno razdoblje za dodatnih maksimalno dvije godine. 

Da bi Hrvatska zatvorila pregovore u poglavljima Energetika i Prometna politika morat će ispuniti po četiri mjerila za svako od ta dva poglavlja. 

Hina