naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija će voditi pregovore o ukidanju viza s Amerikom

Pregovori između Sjedinjenih Američkih Država i Europske unije o novim sigurnosnim pravilima koji bi trebali dovesti do ukidanja viznog režima za nove članice Unije otpočet će ovog tjedna. 

Europska komisija je u petak 18. travnja dobila od zemalja članica EU-a mandat da vodi pregovore s Washingtonom o ukidanju viza za ulazak europskih građana u Sjedinjene Države.  

Ministri unutarnjih poslova zemalja članica EU-a dogovorili su u petak na sastanku u Luksemburgu smjernice koje Komisija treba slijediti u tim pregovorima. 

Prema prošlotjednom dogovoru, Komisija i pojedine zemlje članice EU-a imat će pravo pregovaranja samo u onim područjima koja spadaju unutar njihove ingerencije. 

To znači da će vlade zemlja EU-a imati pravo ugovarati sporazume u pitanjima poput uvođenja zaštitara u zrakoplovima ili razmjene podataka o putnicima, dok će Komisija, između ostalog, odgovarati za elektronički sustav za autorizaciju putovanja (ESTA).

Ovo će Komisiji omogućiti vođenje pregovora u tom pitanju, jer je više zemalja članica već zaključilo bilateralne ugovore sa Sjedinjenim Državama, koji bi im trebali omogućiti skoro ukidanje viza; Komisija je kritizirala takav pristup, ističući da su pojedine zemlje pristale na neke američke zahtjeve koje europska strana ne traži za njihove građane. 

Građani novih zemalja članica, koje su ušle 2004. i 2007. moraju, s iznimkom građana Slovenije, imati vize za ulazak u Sjedinjene Države. Od starih članica EU-a, vizni režim vrijedi samo za Grčku.  

Potpredsjednik Europske komisije zadužen za  transport Jacques Barrot istaknuo je čvrstu namjeru Komisije da ispuni ovaj mandat kako bi se ispravila nepravda svrstavanja građana EU-a u dvije kategorije. 

 

Više o tome: 

  • Europska komisija: Council authorizes the Commission to open negotiations for an agreement with the United States of America regarding certain conditions for access to the US Visa Waiver Program

  • EUobserver: EU to launch travel security talks with Washington

  • EurActiv: Commission to negotiate visa deal with US