naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Eurostat: Hrvatska najskuplja zemlja u regiji

Hrvatska je najskuplja od svih zemalja obuhvaćenih Procesom stabilizacije i pridruživanja te skuplja od nekih zemalja članica Europske unije, pokazuje usporedba razine cijena za zapadni Balkanu u 2006. godini, koju je objavio statistički ured Europske komisije Eurostat.  

Eurostat je objavio usporedbu cijena u 2006. godini u četiri zemlje zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Srbija), trima kandidatskim zemljama (Hrvatskoj, Makedoniji i Turskoj) te u sedam susjednih zemalja članica EU-a (Austrija, Bugarska, Grčka, Mađarska, Italija, Rumunjska i Slovenija).  

Cijene hrane u Hrvatskoj u 2006. godini bile su na razini 87 posto prosjeka Europske unije. Iza nje slijede Turska s 83 posto europskog prosjeka, zatim Albanija i BiH s po 70 posto, Srbija sa 67 posto i Makedonija s 55 posto.  

Od susjednih zemalja, članica EU-a, hrana je najskuplja u Italiji (116 posto europskog prosjeka), Austriji (112 posto), Grčkoj (97 posto), Sloveniji (88 posto), Mađarskoj i Rumunjskoj po 70 posto te u Bugarskoj 55 posto. 

Kod cijena obuće i odjeće, Hrvatska je iznad prosjeka EU-a, 106 posto, što je iznad cijena u Italiji (104 posto) i Austriji (102 posto) i Slovenije i Grčke s po 101 posto. Iznad prosjeka je i Crna Gora sa 105 posto, dok su ostale zemlje obuhvaćene analizom ispod europskog prosjeka. 

Što se tiče cijena pokućstva, opreme i održavanja, Hrvatska je zajedno sa Slovenijom najskuplja (85 posto europskog prosjeka), a najjeftinija Bugarska s 55 posto. 

Što se tiče troškova stanovanja, uključujući vodu, struju, plin i druga goriva, Hrvatska nije pretjerano skupa u odnosu na druge (40 posto). Od nje su skuplje Albanija (43 posto) i Crna Gora (41 posto). Najskuplja je Italija sa 104 posto, zatim Austrija s 95 posto, a najjeftinije su Bugarska i BiH s po 28 posto. 

Zdravstvo i obrazovanje u Hrvatskoj točno su na polovici cijena u EU-u. Najskuplje je u Italiji (119) i Austriji (112 posto), a najjeftinije u Albaniji i Bugarskoj s po 20 posto. 

Hoteli i restorani u Hrvatskoj su na 83 posto od europskog prosjeka. Od nje su skuplje Italija (101 posto) i Austrija (98 posto), a najjeftinije su Bugarska (35) i Makedonija (43 posto).

Istraživanja su proveli nacionalni statistički instituti uz koordinaciju Eurostata.(Hina) 

 

Više o tome:

Eurostat: Comparative price levels for the Western Balkan region for 2006 - actual individual consumption