naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU: Kraj ere jeftine hrane

Potrošači u EU-u trebali bi se naviknuti na to da plaćaju više za hranu jer se očekuje da će cijene mesa, žitarica, žitnih pahuljica te niza poljoprivrednih proizvoda nastaviti rasti, zaključci su rasprave dužnosnika EU-a i zastupnika Europskog parlamenta u Strasbourgu.  

'Cijene hrane neće se vraćati na stare razine', kazao je povjerenik EU-a za razvoj Louis Michel pred zastupnicima EP-a koji su se okupili kako bi raspravili o globalnoj krizi hrane.

Veliki rast cijena hrane predstavlja prijetnju globalnoj stabilnosti, ističe Michel, koji najavljuje i povećanje izdvajanja EU-a za pomoć u hrani zemljama u razvoju.

No, Michel također naglašava kako je rješavanje te krize 'izvan moći EU-a', ukazujući na strukturalne probleme na svjetskom tržištu poljoprivrednih proizvoda te, posebice, slabiju kupovnu moć u siromašnijim zemljama. 

Smatra se da su glavni uzroci krize povećanje broja svjetske populacije i posljedični rast potražnje za hranom, promjena klime povezana s lošim prinosima poljoprivrednih kultura, više cijene goriva i gnojiva, spekulacije na tržištima roba, disfunkcionalna globalna tržišta poljoprivrednih proizvoda te veća proizvodnja biogoriva.  

U raspravi u Strasbourgu brojni članovi Parlamenta ukazali su i na spekulacije o rastu cijena hrane kao i na beskrupuloznu težnju da se ostvari zarada nakon nedavne krize na globalnim financijskim tržištima.  

Ponajprije zastupnici iz redova socijalista tvrde da brojni igrači na financijskim tržištima u potrazi za novim izvorima zarade namjerno smanjuju zalihe hrane, istovremeno utječući na povećanje potražnje kako bi potaknuli rast cijena roba koje se upotrebljavaju za hranu. 

Pozivi na strožu regulativu financijskih tržišta u Bruxellesu su zazvonili na uzbunu, pa je povjerenik EU-a za trgovinu Peter Mandelson nedavno upozorio kako se kriza ne bi smjela koristiti kao izgovor za uvođenje snažnijeg protekcionizma na području poljoprivrede. 

Raste i zabrinutost da će udaljavanje od proizvodnje hrane u smjeru korištenja poljoprivrednih kultura za proizvodnju biogoriva dodatno pogoršati nestašicu hrane te bojazni u vezi sa cijenama. 

Bruxelles u međuvremenu nastavlja braniti svoje prijedloge za proizvodnju biogoriva. 

'Biogoriva se počinju smatrati glavnim krivcem za nedavno rast cijena roba koji ima druge uzroke - slabi urod u cijelom svijetu te sve veću potražnju za hranom koju potiče veći životni standard u Kini i Indiji', napisao je povjerenik EU-a za energetiku Andris Piebalgs na svome blogu. 

Dok se brojni članovi Parlamenta slažu da je za rješavanje krize potrebna veća produktivnost u sektoru poljoprivrede, stajališta se znatno razlikuju kada je u pitanju uporaba biotehnologije i genetski modificiranih poljoprivrednih kultura kako bi se povećali prinosi u EU-u i zemljama u razvoju. 

Niz potrošačkih, udruga poljoprivrednika te skupina za zaštitu okoliša i dalje se protive GM poljoprivrednim kulturama.  

U priopćenju koje su uputile članovima Parlamenta u sklopu rasprave, te skupine tvrde kako 'nema puno dokaza koji upućuju na zaključak da bi uklanjanje prepreka GMO-u u Europi moglo riješiti krizu. Cijene rastu diljem svijeta, pa čak i u SAD-u u kojemu su GMO poljoprivredne kulture najrasprostranjenije', podsjećaju oni.

 

Više o tome:

  • Europski parlament: Tuesday in plenary: Fear over food prices, 2006 budget, Galileo
  • EurActiv: 'Era of cheap food is over,' says EU