naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Usvojen Europski kvalifikacijski okvir

Europska komisija pozdravila je u srijedu 23. travnja formalno usvajanje Europskog kvalifikacijskog okvira (EQF), koji će omogućiti bolju razumljivost postignutog stupnja obrazovanja u različitim zemljama članicama.  

Nakon što su Vijeće i Parlament formalno usvojili EQF, zemlje članice sada mogu, na dobrovoljnoj osnovi, koristiti ovaj instrument koji je namijenjen promicanju cjeloživotnog učenja i mobilnosti. 

Prema EQF, uspostavlja se osam razina obrazovanja. S oznakom EQF 1 označavat će se završeno obvezno obrazovanje, dok će doktorat imati oznaku EQF 8.

Komisija je u rujnu prošle godine izišla s preporukama kojima predlaže neku vrstu umrežavanja sustava ocjenjivanja i svjedodžbi u zemljama članicama, kako bi oni postali transparentniji i kako bi na taj način pomogli državama članicama, poslodavcima i građanima da mogu usporediti i bolje razumjeti svjedodžbe o stupnju obrazovanja u drugim članicama. 

EQF je predložen imajući u vidu dva cilja: poticanje mobilnosti ljudi između zemalja članica i poticanje cjeloživotnog učenja. Oba su cilja nužna za ispunjavanje ciljeva zacrtanih u Lisabonskoj strategiji za rast i zapošljavanje. 

Uz pomoć EQF-a bit će lakše razumjeti i uspoređivati kvalifikacije iz raznih dijelova Europe.

Primjerice, tvrtka iz Irske danas može oklijevati pri zapošljavanju nekoga koje je kvalifikaciju stekao u Mađarskoj, jer iz diplome ne može iščitati što ta osoba zna raditi, a EQF bi trebao otkloniti taj nedostatak. 

Uspostavom EQF-a naglasak bi se premjestio s, primjerice, duljine obrazovanja ili tipa škole na stečena znanja ili vještine. Iz tih svjedodžbi vidjelo bi se što osoba zna, razumije i za što je sposobna, bez obzira na sustav u kojem je stekla kvalifikaciju.(Hina)

 

Više o tome:

Europska komisija: The European Qualifications Framework: a new tool to translate qualifications