naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija snizila prognoze rasta u EU i eurozoni za ovu i iduću godinu

Europska komisija je u ponedjeljak 28. travnja svojim proljetnim gospodarskim procjenama objavila da je snizila prognozu stope gospodarskog rasta Europske unije za oko pola postotnog boda, na 2 posto u ovoj godini, te 1,8 posto u 2009.  

Slično je snižena i prognoza rasta bruto domaćeg proizvoda za 15-članu eurozonu, na 1,7 u ovoj godini i 1,5 posto u 2009., objavila je Komisija. 

Usporedbe radi, u 2007. gospodarstvo EU-a poraslo je za 2,8 posto, dok je u eurozoni rast BDP-a bio u visini 2,6 posto. Komisijine su jesenske prognoze za 2008. bile znatno pozitivnije intonirane. 

Usporavanje europskog gospodarstva Komisija pripisuje upornim previranjima na financijskim tržištima, snažnom rastu cijena na robnim tržištima, te slabljenju izvedbe glavnog EU trgovinskog partnera SAD-a. 

'Gospodarski rast EU i eurozone postaje umjereniji, a trenutni inflatorni pritisci izvana postaju razlogom za zabrinutost', kazao je povjerenik EU za gospodarska i monetarna pitanja Joaquin Almunia prilikom predstavljanja proljetnih gospodarskih prognoza. 

Europska komisija očekuje u 2008. rast prosječne stope inflacije, koja se od 2004. nalazi tik iznad gornje granice od 2 posto, na 3,6 posto u EU, te 3,2 posto u eurozoni, prije povratka na nešto umjerenije razine u 2009. 

'Iako su se naša gospodarstva do sada pokazala otpornima na šokove izvana, te očekujemo nastavak otvaranja novih radnih mjesta, iako nešto sporiji, moramo se držati zdrave makroekonomske politike te pažljivo izbjegavati pokretanje inflatorne spirale, koja bi se posebice odrazila na obitelji s nižim prihodima', kazao je Almunia. 

No, najnoviji podaci EU, uglavnom u skladu s Komisijinim polugodišnjim prognozama objavljenim u veljači, nisu posve negativni. Primjerice, prognozira se rast najvećeg europskog gospodarstva, njemačkog, za 1,8 posto u ovoj, te 1,5 posto u idućoj godini, što je više i od prognoze rasta njemačke vlade od 1,7 i 1,2 posto. 

Također, dužnosnici u Bruxellesu ističu kako je unatoč usporavanju gospodarstvo EU zahvaljujući svojim čvrstim temeljima relativno dobro pozicionirano da se othrva globalnim izazovima.  

EK procjenjuje da će se prosječni proračunski manjak nešto povećati u ovoj godini te u EU iznositi 1,2 posto BDP-a a u eurozoni 1,0 posto, nakon što su u 2007. iznosili 0,9 odnosno 0,6 posto. 

Što se tiče stope nezaposlenosti, ona bi se u ovoj godini trebala smanjiti na 6,8 posto u EU te na 7,2 posto u eurozoni, navodi dalje EK u svojim proljetnim gospodarskim prognozama. 

Komisija snizila prognoze gospodarskog rasta u Hrvatskoj  

Europska komisija je u svojim proljetnim gospodarskim prognozama za pola postotnog boda snizila prognoze stopa gospodarskog rasta i u Hrvatskoj za ovu i iduću godinu, naglasivši međutim kako i u 2008. i u 2009. u Hrvatskoj očekuje nastavak snažnih gospodarskih aktivnosti.

Prema Komisijinim najnovijim predviđanjima, rast realnog bruto domaćeg proizvoda u ovoj bi godini trebao iznositi 4,5 posto, te nakon toga u 2009. blago ubrzati na 5,0 posto, u usporedbi s 5,0 posto i 5,5 posto prognoziranih za 2008. i 2009. u Komisijinim jesenskim prognozama.  

Kao glavni razlog toga usporavanja Komisija navodi značajan pad osobne potrošnje, a također dodaje kako nedavno jačanje inflacije smanjuje realne plaće i raspoložive dohotke te bi moglo pogoršati očekivanja potrošača.  

Stopa inflacije mjerena potrošačkim cijenama ove se godine po procjenama EK-a u Hrvatskoj očekuje u visini 5,9 posto, te u visini 3 posto u 2009., dok je u ranijim prognozama očekivana stopa inflacije u 2008. procijenjena na 3 posto. 

Komisija u 2008. očekuje blagi rast izvoza, za 6,2 posto, uslijed povećanih izvoznih aktivnosti u susjedne zemlje u regiji, te bolje izvedbe turističkog i nekih proizvodnih sektora, iako upozorava da bi na izvoz moglo utjecati nepovoljnije gospodarsko okruženje u glavnim EU trgovinskim partnerima. Za 2009. se prognozira rast izvoza za 7 posto.

Istodobno, Komisija u 2008. očekuje usporavanje rasta uvoza na 5,2 posto, u skladu s padom domaće potražnje, te ubrzanje njegovog rasta na 6,2 posto u 2009. S obzirom na očekivanje snažnijeg rasta izvoza u odnosu na uvoz, očekuje se blago smanjenje manjka na tekućem računu bilance plaćanja do 2009. na ispod 8 posto bruto domaćeg proizvoda.

Zaposlenost bi, prema najnovijim prognozama, u 2008. trebala porasti jedan posto, te 1,5 posto u 2009. Stopa nezaposlenosti bi, pak, trebala iznositi 8,9 posto u ovoj, te 8,4 posto u idućoj godini, navodi EK u svojim prognozama.(Hina)

 

Više o tome:

Europska komisija: Spring economic forecast 2008-2009: growth moderates, price pressures a worry but, overall, EU weathers external headwinds rather well