naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Sljedećeg tjedna zeleno svjetlo Slovačkoj za uvođenje eura 2009.

Slovačka bi sljedećeg tjedna trebala dobiti zeleno svjetlo da postane 16. članica eurozone, stoji u nacrtu izvješća Europske komisije.  

U tom dokumentu, Europska komisija potvrđuje da je zemlja ispunila sve uvjete za prelazak na euro 1. siječnja 2009. 

'U svojem konvergencijskom izvješću, Komisija zaključuje da jedino Slovačka od svih ocijenjenih zemalja članica ispunjava uvjete za usvajanje eura', kaže se u nacrtu izvješća koje bi trebalo biti predstavljeno 7. svibnja. 

Konvergencijsko izvješće ocjenjuje razvoj ekonomske i fiskalne politike zemalja članica EU koje nisu članice monetarne unije. Dok su Velika Britanija i Danska ishodile izuzeća, ostale zemlje EU imaju pravnu obvezu priključiti se eurozoni. 

Slovačka je službeno zatražila uvođenje eura u travnju, nakon što je nekoliko godina usvajala konkretne mjere kako bi ispunila rok za ulazak u eurozonu, 1. siječnja 2009. 

U svojem nacrtu izvješća, Komisija kaže da je 'proračunski deficit u Slovačkoj vjerodostojno i održivo smanjen ispod 3 posto BDP-a', a prosječna stopa inflacije je 'dosta ispod referentne vrijednosti, i po svemu sudeći ostat će ispod referentne vrijednosti u mjesecima koji dolaze'. 

Upravo je razina inflacije bila najkontroverznije pitanje slovačke kandidature. 

Iako je europski povjerenik za ekonomska i monetarna pitanja Joaquin Almunia u ponedjeljak 28. travnja izjavio da bi 'fiskalna konsolidacija morala biti ambicioznija kako bi se vlasti mogle uspješnije boriti s inflacijom', nacrt izvješća potvrđuje da će Bruxelles ocijeniti da zemlja ispunjava kriterije na održiv način. 

Ministri financija EU dat će svoje mišljenje o Komisijinom prijedlogu u lipnju. Kasnije toga mjeseca, šefovi država i vlada na summitu EU bi trebali dati konačno zeleno svjetlo.(Hina)

 

Više o tome:

EUobserver: Slovakia set to get green light for euro entry