naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU usvojio reformu sektora vina

Vijeće ministara EU-a formalno je u utorak 29. travnja u Luksemburgu usvojilo reformu sektora vina koja bi trebala povećati konkurentnost europskih vina.

Promjene bi trebale uspostaviti ravnotežu na tržištu vina, postupno ukinuti skupu tržišnu intervenciju i osloboditi sredstva za korisnije mjere koje će ojačati konkurentnost europskih vina. 

'Sada možemo započeti posljednje pripreme za stupanje na snagu novog sustava u kolovozu. Umjesto razbacivanja novca kako bismo se riješili neželjenih viškova, reforma će nam omogućiti da se koncentriramo na to kako se oduprijeti konkurenciji i povratiti mjesto na tržištu', kazala je europska povjerenica za poljoprivredu i ruralni razvoj Mariann Fischer Boel.

Reforma predviđa brzo restrukturiranje sektora vina dobrovoljnim, trogodišnjim krčenjem 175.000 hektara vinove loze kako bi se ponudio izlaz nekonkurentnim proizvođačima i uklonili viškovi i nekonkurentno vino s tržišta. 

Subvencije za destilaciju bit će postupno ukinute, a zemlje članice novac će moći koristiti za mjere poput promicanja vina na tržištima trećih zemalja, inovacije, restrukturiranje i modernizaciju vinograda i podruma. 

Reforma će osigurati i zaštitu okoliša u vinogradarskim krajevima, očuvanje tradicije i kvalitete proizvodnje te pojednostaviti pravila o označavanju vina. 

Osim toga, od 1. siječnja 2016. bit će ukinut restriktivan sustav prava na sadnju vinove loze na europskoj razini, dok će ga se na nacionalnoj razini moći zadržati do 2018.Reforma bi trebala stupiti na snagu 1. kolovoza 2008.(Hina) 

 

Više o tome:

Europska komisija: CAP reform: Council formally adopts wine reform which will boost competitiveness of European wines