naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Vijeće EU: Potpisan SSP sa Srbijom, bez dogovora o novom sporazumu o suradnji s Rusijom

Europska unija potpisala je u utorak 29. travnja u Luksemburgu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, nadajući se da će to pomoći proeuropskim snagama u toj zemlji na predstojećim parlamentarnim izborima 11. svibnja.  

Sporazum su potpisali ministri vanjskih poslova zemalja članica Europske unije i potpredsjednik srbijanske vlade Božidar Đelić. Sporazum će se početi primjenjivati tek kad Srbija ostvari punu suradnju s Haškim sudom. 

Potpisivanju je prisustvovao i srbijanski predsjednik Boris Tadić, koji je na konferenciji za novinare izjavio da će Srbija do kraja ove godine nastojati dobiti status kandidata za članstvo u Uniji. 

'Možda to u ovom trenutku izgleda nemoguće, ali prije nekoliko dana nemogućim je izgledalo i ovo potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju', rekao je Tadić.

Povjerenik za proširenje Olli Rehn rekao je da za kandidatski status potrebno pokazati sposobnost da se provodi SSP i postići napredak u ključnim reformama u području pravosuđa, borbe protiv korupcije i jačanju administrativnih kapaciteta. 

Uz SSP potpisan je i privremeni sporazum, kao prateći dokument, koji obuhvaća najvažnije dijelove SSP-a, ali će njegova puna primjena ovisiti o odluci Vijeća EU-a da Srbija u potpunosti surađuje s Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu.  

Privremeni sporazum se uvijek potpisuje uz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju kako bi se njegove najvažnije, trgovinske odredbe, mogle odmah provoditi ne čekajući njegovu ratifikaciju u parlamentima zemalja članica EU-a. 

Na zahtjev Nizozemske i Belgije, primjena privremenog sporazuma se odgađa dok Srbija ne postigne punu suradnju s Haškim sudom. Isto ratifikacija SSP-a ne može početi dok Vijeće EU-a ne ocijeni da postoji puna suradnja.  

Tadić je, odgovarajući na pitanje da komentira neslaganje unutar Srbije oko samog potpisivanja SSP-a, rekao da su prije nekoliko mjeseci svi ministri u koalicijskoj vladi glasovali za parafiranje SSP-a i ovlastili potpredsjednika Đelića da ga potpiše, a da je međuvremenu Demokratska stranka Srbije (DSS) premijera Vojislava Koštunice promijenila mišljenje.

Koštuničina stranka je u utorak objavila da će nova vlada i parlament nakon izbora 11. svibnja poništiti današnji potpis, jer se njime 'implicitno priznaje neovisnost Kosova'.

Europski ministri vanjskih poslova se na sastanku nisu uspjeli dogovoriti zbog protivljenja Litve oko započinjanja pregovora o novom sporazumu o suradnji s Rusijom.

'Nismo uspjeli postići dogovor, postoji blokada', izjavio je luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn.

EU već godinu i pol dana pokušava dogovoriti zajednička stajališta za pregovore s Rusijom o sklapanju novog sporazuma o partnerstvu i suradnji. Najprije je dogovor blokirala Poljska zbog ruskog embarga na uvoz poljskog mesa, a sada Litva zbog cijelog niza razloga blokira sporazum. 

Litva želi osigurati sigurni dotok nafte iz Rusije, zatim traži razjašnjavanje slučajeva nestalih Litvanaca početkom 1990-tih godina u Rusiji, kada se ta baltička republika odvajala od Sovjetskog Saveza, te traži čvršći stav EU-a prema Moskvi glede zamrznutih sukoba u Gruziji i Moldaviji. 

Sve druge članice smatraju litvanske zahtjeve legitimnima, ali ističu da se ti problemi mogu riješiti samo u pregovorima s Rusijom, nikako njihovom blokadom. 

Ministri su dogovorili da će produljiti suspenziju sankcija Uzbekistanu za još šest mjeseci, upozorivši ipak da bi sankcije mogle biti ponovno aktivirane ako se ne poboljša poštivanje ljudskih prava u toj zemlji.  

Vijeće EU je izrazilo zabrinutost zbog ljudskih prava u Uzbekistanu, ali i pozdravili napredak, uključujući ukidanje smrtne kazne i puštanje na slobodu nekih aktivista za ljudska prava.

'Kako bi se ohrabrilo uzbečke vlasti da poduzmu značajne korake prema poboljšanju situacije s ljudskim pravima i uzimajući u obzir njihova obećanja, Vijeće je odlučilo da se vizna ograničenja za pojedince neće primjenjivati još šest mjeseci', kaže se u zaključcima sastanka.  

'Nakon tri mjeseca, Vijeće će ponovno razmotriti napredak uzbečkih vlasti', dodaje se. 

EU je uveo zabranu izdavanja viza višim uzbečkim dužnosnicima nakon što su uzbečke snage ubile stotine ljudi, među kojima žene i djecu, zapucavši na nenaoružane prosvjednike u Andižanu u svibnju 2005.  

Europska unija, koja je 2004. zabranila prodaju oružja Zimbabveu, pozvala je u utorak i na uvođenje međunarodnog moratorija, prema deklaraciji koju su usvojili ministri vanjskih poslova.  

Europska unija 'ne isporučuje ni ne prodaje oružje, materijale ili opremu koji bi se mogli koristiti za internu represiju u Zimbabveu', ističe se u deklaraciji.

'Ona ohrabruje i druge strane da zauzmu isto stajalište uvođenjem moratorija na sve prodaje te vrste', navodi se u tekstu.

Uvođenje međunarodnog moratorija zatražila je u prvom redu Velika Britanija, bivša kolonijalna sila. 

Rezultati predsjedničkih izbora u Zimbabveu nisu poznati ni nakon mjesec dana nakon održavanja izbora. Vođa oporbe Morgan Tsvangirai proglasio je pobjedu nad Robertom Mugabeom koji je na vlasti 28 godina.(Hina) 

Više o tome: