naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Počelo obilježavanje Europskog tjedna u Hrvatskoj

Šef Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj Vincent Degert rekao je u petak 2. svibnja u Dubrovniku, gdje je započela proslava Europskog tjedna u Hrvatskoj, da ta akcija ima za cilj građanima Hrvatske približiti proces hrvatskog pristupanja Europskoj uniji te predstaviti pojedine zemlje članice.  

Na Pilama, gdje je upriličen doček EU autobusa kojim će predstavnici EK-a, Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija te zemalja članica EU tijekom sljedećeg tjedna obići 9 hrvatskih gradova, priređen je i prigodni program uz kulturno i gospodarsko predstavljanje EU, Dubrovačko-neretvanske županije i Dubrovnika te organiziran posjet izložbi Picassovih skica u Galeriji Sebastijan. 

Degert je potom održao i predavanje u Gradskoj vijećnici na kojem su sudjelovali i veleposlanici Češke, Slovenije i Španjolske, te državni tajnik u MVPEI Željko Kuprešak.

Sudionici su nazočili i otvaranju izložbe slovenskog autora Tomislava Makovca koja je organizirana u suradnji sa slovenskim veleposlanstvom u RH.

Za devet dana trajanja Europskog tjedna, do 10. svibnja, Delegacija EK je, zajedno sa svojim partnerima, isplanirala brojne aktivnosti, uključujući EU bus, potom izložbe, predavanja, okrugle stolove i koncerte. 

Bus će, nakon Dubrovnika, posjetiti Sinj, Šibenik, Gospić, Varaždin, Bjelovar, Đakovo, Požegu i Zagreb. U tim će se gradovima održati brojni događaji kulturnog, zabavnog, informativnog i profesionalnog karaktera. 

Hrvatskim novinarima će po treći puta biti dodijeljena nagrada za novinarstvo 'Robert Schuman' (nagrada za najbolji novinarski rad koji se tiče EU).  

Građani Zagreba moći će poslušati glazbu na Cvjetnom trgu, ali i dobiti važne informacije na štandovima Delegacije, Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija i veleposlanstava zemalja članica Europske unije u Hrvatskoj. 

Program također predviđa i održavanje predavanja i debata u srednjim školama, na fakultetima i/ili u gradskim vijećnicama, kao i posjete školama i lokalnim televizijskim i radijskim postajama u suradnji s lokalnim i regionalnim vlastima. 

Dan Europe slavi se diljem Europske unije, međutim Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja u procesu pristupanja koja već niz godina slavi rođendan ujedinjene Europe, 9. svibnja, na jedinstven način - organiziranjem čitavog tjedna različitih događanja. 

Dana 9. svibnja bit će točno 58 godina otkako je francuski ministar vanjskih poslova Robert Schuman predstavio svoj prijedlog o udruživanju proizvodnje ugljena i čelika u okviru nove naddržavne organizacije - Europske zajednice. 

 Schumanova deklaracija je prvi politički i institucionalni dokument na kojem se temelji postupno spajanje zemalja zapadne Europe u regionalno sve veću i politički sve povezaniju cjelinu - današnju Europsku uniju.

 

Više o tome:

  • Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj: EU bus Hrvatska 2008. krenuo iz Dubrovnika
  • Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj: Proslava Europskog tjedna u Hrvatskoj započinje početkom svibnja