naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija odredila uvjete za prihvaćanje 'trećeg puta' u energetici

Europska komisija objavila je detaljne uvjete koje vodeće francuske i njemačke energetske kompanije moraju ispuniti kako bi zadržale vlasništvo nad sustavima za distribuciju energije.

Komisija je tako odredila konkretne uvjete za prihvaćanje takozvanog 'trećeg puta' koji su predložile Francuska i Njemačka, uz potporu Austrije, Bugarske, Grčke, Luksemburga, Latvije i Slovačke, protiveći se planovima EK za liberalizaciju energetskih tržišta u EU. 

Po predloženim dopunama aktualnih prijedloga propisa, bivši državni monopolisti poput njemačkog E.ON-a i francuskog EDF-a moći će zadržati vlasništvo nad distribucijskim mrežama ali će upravljanje morati prepustiti neovisnoj podružnici, operateru ovlaštenom da 'neovisno usvaja godišnji plan ulaganja i da prikuplja novac na tržištu kapitala, posebno kroz posudbu i povećanje kapitala'. 

Takav će operater svake godine državnom regulatoru podnositi plan ulaganja za razdoblje od 10 godina, koji će se temeljiti na postojećim prognozama o ponudi i potražnji.

Komisija planira i uspostavu nadzornog tijela, nadležnog za donošenje svih odluka koje bi mogle u značajnoj mjeri utjecati na vrijednost imovine vertikalno integrirane kompanije. Članice EU moći će imenovati jednog člana tog tijela s pravom veta na odluke koje po njegovoj ocjeni značajno smanjuju vrijednost imovine operatera.

Ostale članove tog tijela imenovat će neovisni povjerenik koji najmanje pet godina prije imenovanja na tu dužnost nije zauzimao nikakvu poziciju u vertikalno integriranoj kompaniji.

Tim potezom Bruxelles želi omogućiti postizanje kompromisa u žestokom sporu koji su izazvali njegovi prijedlozi za liberalizaciju europskog tržišta plina i električne energije.

'Treći put mora biti ojačan kako bi bio prihvatljiv', kazao je povjerenik EU za energetiku Andris Piebalgs sredinom travnja u francuskom Senatu, osvrćući se na prijedloge protivnika bruxelleskih prijedloga liberalizacije europskog energetskog tržišta.  

Bruxelles je želio prisiliti energetske kompanije da prodaju svoje sustave za prijenos električne energije i skladištenje plina kako bi se te aktivnosti odvojile od proizvodnje energije.

Ponuđena im je i mogućnost da zadrže vlasništvo nad tom imovinom, ali pod uvjetom da upravljanje prepuste neovisnom operateru koji bi samostalno odlučivao o ulaganjima i komercijalnim pitanjima. 

 

Više o tome:

EurActiv: Brussels sets tough conditions for 'Third Way' on energy