naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija: Slovačka se može priključiti eurozoni 2009.

Europska komisija priopćila je u srijedu 7. svibnja u svom redovitom izvješću o konvergenciji da Slovačka ispunjava uvjete za uvođenje eura od 1. siječnja 2009., a ostale zemlje koje čekaju ulazak u eurozonu postigle su napredak, ali još ne ispunjavaju sve uvjete.  

'Slovačka je ostvarila visoki stupanj održive konvergencije pa se stoga smatra spremnom za uvođenje eura 1. siječnja 2009. godine. Ipak, da bi osigurala da uvođenje eura bude uspješno, Slovačka mora nastaviti napore kako bi održala nisku inflaciju, mora biti ambicioznija što se tiče proračunske konsolidacije te ojačati konkurentnost. Ona također treba ubrzati tehničke pripreme kako bi osigurala da prijelaz na euro prođe kako treba, kao što je bio slučaj na Cipru i Malti u siječnju 2008.', rekao je europski povjerenik za ekonomska i monetarna pitanja Joaquin Almunia. 

Većina novopridošlica u EU iz srednje i istočne Europe tijekom protekle godine je zabilježila mnogo veća povećanja cijena od dopuštenog, a samo je Slovačka ispunila kriterij o stabilnosti cijena, koji je jedan od uvjeta za uvođenje eura, priopćila je Komisija. 

Izvješće o konvergenciji procjenjuje razvoj u području gospodarske i fiskalne politike zemalja članica EU koje se još nisu pridružile eurozoni. Dok su Velika Britanija i Danska dobile izuzeće od uvođenja eura, ostale zemlje 27-člane Europske unije imaju pravnu obvezu uvesti jedinstvenu valutu. 

Za zemlje srednje i istočne Europe uvjet o stabilnosti cijena pokazao se ključnom preprekom na njihovom putu do uvođenja jedinstvene valute, a podaci iz Bruxellesa pokazuju kako bi nakon priključivanja Slovačke moglo doći do pauze u širenju. 

Prema izvješću o konvergenciji za 2008. godinu, 'izračunato je da bi referentna vrijednost za inflaciju u ožujku ove godine trebala iznositi 3,2 posto, a najbolje rezultate bilježe Malta, Nizozemska i Danska.' 

Komisija smatra da je samo Slovačka, u kojoj je prosječna stopa inflacije tijekom proteklih 12 mjeseci iznosila 2,2 posto, 'dobrano ispod referentne vrijednosti od 3,2 posto, a vjerojatno je da će se u slijedeća tri mjeseca i dalje zadržati ispod referentne vrijednosti, iako će joj se približiti.' 

Poljska je najbliža sadašnjoj referentnoj vrijednosti o inflaciji u EU-u, uz prosjek u iznosu od 3,2 posto, uz uzlazni trend, koji bilježe i Češka (4,4 posto), Rumunjska (5,9 posto) i Mađarska (5,9 posto), a Mađarska se smatra i zemljom s najvišim javnim deficitom. 

Komentirajući taj trend, Komisija je priopćila kako se očekuje da će stope inflacije dodatno porasti, ne samo zbog vanjskih faktora kao što su cijene energenata i hrane, nego i zbog internih razloga, kao što je porast plaća koji je uzrokovan činjenicom da te zemlje hvataju korak sa zapadnim zemljama. 

Neki ekonomisti, pa čak i političari, prethodno su ustvrdili kako kriteriji za priključivanje eurozoni nisu prilagođeni znatno siromašnijim kandidatima koji su uključeni u proces brzog gospodarskog rasta, kao što su zemlje u srednjoj i istočnoj Europi, te bi stoga trebali biti promijenjeni. Međutim, u izvješću Komisije ti se kriteriji ne dovode u pitanje.  

Osim inflacije, osnovni maastrichtski kriteriji za uvođenje eura su visina proračunskog manjka i javnog duga, stabilnost tečaja i dugoročne kamate.(Hina)

  

Više o tome:

  • Europska komisija: Commission assesses readiness of 10 EU countries to adopt the euro; proposes Slovakia joins euro area in 2009
  • EUobserver: Slovakia confirmed as ready for euro
  • EUobserver: High inflation key obstacle on EU newcomers' path to eurozone