naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Održana radionica o fleksigurnosti i prilagodbama tržišta rada

Institut za međunarodne odnose - IMO, CEPOR i Europski pokret Srbija organizirali su u okviru projekta 'Ljubljana Agenda for the New Phase of Stabilisation and Association Process' u Zagrebu 6. svibnja 2008. radionicu s ciljem identifikacije glavnih prioriteta za razvoj konkurentnosti ljudskih resursa i adaptabilnosti poduzeća u Hrvatskoj.

Sudjelovalo dvadesetak stručnjaka iz akademske zajednice, sindikata, udruge poslodavaca i državnih institucija. Rasprava je bila usredotočena na potrebe razvoja konkurentnosti, sa stajališta poduzeća i radnika u kontekstu pristupanja Hrvatske Europskoj uniji i procesa globalizacije.

Sa stajališta radnika, rasprava je obuhvatila pitanja  vezana uz reguliranje rada (prvenstveno podjele između rada na određeno i rada na neodređeno vrijeme), odnosa rada i obitelji, uloge obrazovanja i interakcije s okolinom. Uravnoteženost između profesionalnog i privatnog života te odgovarajuće vještine koje se stječu raznim oblicima obrazovanja  identificirane su kao ključ konkurentnosti radnika.

Nedostatak nagrađivanja obrazovanja koje ne donosi viši stupanj stručne spreme jedan je od pokazatelja poteškoća vrednovanja znanja i vrijednosti te motivacije za cjeloživotno učenje. Institucije i učinkovita provedbe zakona također je prepoznata među faktorima koji mogu potaknuti razvoj konkurentnosti, a čiji nedostatak pridonosi pasivnosti.

Poduzeća pak, s druge strane, uravnotežuju potražnju tržišta rada, te snose dio troškova obrazovanja, ali ne šalju dovoljno jasne signale prema obrazovnom sustavu i institucijama radi procjene budućih potreba. Zaključeno je da ne postoje dovoljno pouzdani statistički pokazatelji za pojedine karakteristike tržišta rada na temelju kojih bi se mogle učinkovitije procjenjivati potrebe , utvrditi postojeće stanje te identificirati ciljevi.

Glavni izazovi tržišta rada u Hrvatskoj na konferenciji koja će se održati 7.5. 2008.  usporedit će se sa izazovima s kojima se suočavaju druge države jugoistočne Europe. Na temelju sličnosti i razlika procijenit će se da li je i u kojoj mjeri  moguće razviti jedinstvenu politiku EU prema zemljama regije s ciljem povećanja konkurentnosti, te preporuke dostaviti slovenskom predsjedništvu EU. 

Održavanje radionice financijski je podržao Balkan Trust Fund for Democracy.