naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija želi veći nadzor nad ekonomskim politikama u euro-zoni

Europska komisija smatra stvaranje Ekonomske i monetarne unije (EMU) velikim uspjehom, ali u budućnosti želi imati jači nadzor nad ekonomskim politikama zemalja članica i proračunskim deficitima.  

U povodu desete obljetnice odluke o stvaranju EMU-a, Europska komisija je u srijedu 7. svibnja objavila dokument u kojem je dala pregled dosad postignutog i prijedloge za bolje funkcioniranje euro-zone. 

Čelnici EU-a su 2. lipnja 1998. donijeli povijesnu odluku o uvođenju eura od 1. siječnja 1999. Istodobno donesena je odluka o osnivanju Europske središnje banke (ECB).

EMU je službeni naziv za proces monetarnog ujedinjenja u EU-u. Ujedinjenje je provedeno u tri faze: uspostava slobode kretanja kapitala, što je učinjeno 1990.; uspostava Europskog monetarnog instituta (koji je prethodnik Europske središnje banke) i zakonodavno usklađivanje i pojačana suradnja monetarnih politika 1994.; te konačno fiksiranje tečaja nacionalnih valuta prema euru za prvu skupinu od 11 zemalje euro-zone, što je učinjeno 1999. 

Euro je kao zajedničko sredstvo plaćanja fizički uveden 1. siječnja 2002. Danas broji 15 zemalja članica EU-a. Prvotnoj skupini od 11 zemalja najprije se pridružila Grčka 2001., zatim Slovenija 2007., Cipar i Malta 2008., a Slovačka bi trebala postati 16. članica od početka sljedeće godine. 

'EMU je čvrsta konstrukcija i veliki uspjeh. Ali, iskustvo stečeno u prvom desetljeću pokazuju da političke odluke u jednoj zemlji mogu imati velikog utjecaja na ostale zemlje. Stoga moramo nastaviti poboljšavati ekonomsko upravljanje u euro-zoni', rekao je povjerenik za ekonomska i monetarna pitanja Joaquin Almunia.

Komisija želi 'produbiti nadzor nad javnim financijama i uvesti veći broj kriterija za nadzor', uključujući deficit u trgovini, inflaciju i gospodarski rast, ali za sada ne predlaže uspostavu novih nadzornih instrumenata. 

Komisija naročito računa na odredbe novog europskog ugovora, koji je trenutačno u procesu ratifikacije, koji će joj omogućiti da lakše poziva na red one zemlje članice u kojima deficit prelazi dopuštenu razinu ili u kojima je zabrinjavajuća gospodarska situacija. 

Jedan od prijedloga Europske komisije je da ministar financija zemlje članice koja namjerava provesti ozbiljne reforme, mora o tome detaljno izvijestiti svoje kolege iz drugih članica kako bi mogli procijeniti utjecaj tih reformi na cijelu euro-zonu.  

U ovom slučaju očekuje se jake kritike, budući da se to može protumačiti kao zadiranje u unutarnje stvari svake zemlje članice. 

Komisija navodi da je euro sa sobom donio stabilnost cijena kakvu većina zemalja članica nikada prije nije upoznala, unatoč nedavnom porastu inflacije što se pripisuje rastu cijena hrane i energije. Kamatne stope pale su na pet posto, dok su 90-tih godina prosječno bile devet posto, a uklanjanje troškova i rizika vezanih uz tečajne razlike dovelo je do jačanje trgovačke razmjene unutar euro-zone.

Smanjenje cijene kapitala podiglo je razinu privatnih i javnih investicija na 22 posto BDP-a 2007., a javni deficiti pali su na 0,6 posto BDP 2007., dok su 80-tih i 90-tih godina predstavljali prosječno 4 posto BDP-a. 

Unatoč tim uspjesima, postoje i razlozi za zabrinutost i stoga se mora poboljšati funkcioniranje EMU-a, navodi Komisija. Neke zemlje bilježe slab gospodarski rast, a produktivnost stagnira u odnosu na Sjedinjene Države. 

Komisija također želi pojačati ulogu eura 'na međunarodnoj sceni', sukladno njegovu status međunarodne valute, druge referentne devize nakon američkog dolara.

Dokumentom objavljenim u srijedu, Komisija je pokrenula raspravu o tome kako pospješiti funkcioniranje euro-zone.(Hina)

 

Više o tome:

  • Europska komisija: 10 years of Economic and Monetary Union: a resounding success but testing times ahead
  • EurActiv: Commission criticises lack of euro unity on 10th anniversary 
  • EUobserver: Euro area lacking single voice abroad, Brussels says