naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija stala u obranu plana za uporabu biogoriva

Povjerenica Europske komisije za poljoprivredu Mariann Fischer Boel čvrsto je stala u obranu nastojanja Bruxellesa da potiče uporabu kontroverznih biogoriva, ustvrdivši kako im se nepošteno pripisuje krivnja za rast svjetskih cijena hrane.  

'Medijski komentari vezani uz biogoriva postali su toliko glasni da je postalo praktički nemoguće razlučiti racionalnu debatu od pozadinske buke', kazala je Fischer Boel, govoreći na konferenciji o toj temi u utorak 6. svibnja.  

Prema njezinim riječima, snažnom rastu cijena hrane koji je doveo do niza prosvjeda diljem svijeta, u nekim slučajevima i nasilnim, pridonosi niz širih problema, poput nepovoljnih vremenskih prilika u glavnim svjetskim poljoprivrednim regijama.

Povjerenica EU za poljoprivredu kao još je jedan mogući razlog navela pojačanu potražnju za mesnim proizvodima iz Kine i Indije što, kako je naglasila, dovodi do rasta potražnje za žitaricama u stočarskom sektoru, što pak udara potrošače po džepovima.  

'Biogoriva neće riješiti sve naše probleme, no neće ni progutati svjetsku ponudu hrane', kazala je Fischer Boel. 'Ako se ispravno koriste, ona mogu poslužiti kao oružje u borbi za suzbijanje štetnih klimatskih promjena, te kao osiguranje od problema u opskrbi gorivom', dodala je. 

Sugerirala je također kako dugoročan rast cijena nije nužno posve loša stvar. 'Mogao bi biti od pomoći za 70 do 80 posto najsiromašnijih stanovnika svijeta koji žive u ruralnim područjima i koji žive od poljoprivrede', kazala je. 

Pitanje poželjnosti širenja biogoriva postalo je kontroverzno nakon prošlogodišnje odluke Europske unije o ciljanoj razini udjela biogoriva u sektoru transporta od 10 posto do 2020., a početkom 2008. pokrenuta je lavina kritika međunarodne zajednice, uključujući UN, u vezi s posljedicama širenja biogoriva na cijene hrane te na okoliš u siromašnijim zemljama.

Britanski premijer Gordon Brown prošli je mjesec signalizirao spremnost na reviziju ciljane EU razine udjela biogoriva. Europska komisija, međutim, i dalje čvrsto ostaje kod pridržavanja zadanoga cilja.(Hina) 

 

Više o tome:

EUobserver: EU defends biofuels target against 'media storm'