naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija pokrenula natječaj za mlade prevoditelje drugu godinu zaredom

Europska komisija pokrenula je drugu godinu zaredom natječaj za mlade prevoditelje, ohrabrena pozitivnim odazivom sudionika na prvom natjecanju organiziranom u školskoj godini 2007./2008. 

'Prvo natjecanje bilo je uspješno u promidžbi višejezičnosti.. kao i u podizanju interesa za ključnom ali često nevidljivom profesijom prevoditelja', rekao je u priopćenju europski povjerenik za višejezičnost Leonard Orban. 

Web-stranica natječaja (ec.europa.eu/translatores) bit će dostupna na 23 službena jezika od petka, 9. svibnja. 

Svaka zemlja treba izabrati određen broj škola, u skladu s brojem glasova koje ima u Vijeću, pa će tako Malta moći izabrati 6 škola, a Francuska, Njemačka, Italija i Velika Britanija 58.

Svaka škola moći će registrirati četiri učenika rođena 1991. koji mogu izabrati bilo koju kombinaciju jezika među 23 službena jezika EU. Škole se trebaju registrirati između 1. rujna i 20. listopada za natjecanje koje će se održati 27. studenog. 

Natjecanje će se provesti istovremeno u svim zemljama članicama, a žiri će odabrati najbolji prijevod iz svake članice. U ožujku 2009. pobjednici će biti pozvani na svečanost u Bruxelles kako bi primili nagradu od povjerenika za višejezičnost.(Hina) 

 

Više o tome:

Europska komisija: Commission launches a second edition of the young translators' contest