naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Održana konferencija na temu Lisabonska strategija i zemlje jugoistočne Europe

U srijedu 07. svibnja 2008. u EU Info Centru, Delegacije Europske Komisije u Hrvatskoj održana je međunarodna konferencija „Lisbon Agenda and South East Europe“. Skup su organizirali Institut za međunarodne odnose (IMO) iz Zagreba u partnerstvu sa Evropskim pokretom Srbija i Centrom za politiku razvoja malih i srednjih poduzeća i poduzetništva (CEPOR) iz Zagreba, uz podršku East-East programa Zaklade Instituta Otvoreno društvo (Foundation Open Society Institute), Washington DC.

Konferenciju su pozdravnim govorima otvorili dr.sc. Višnja Samardžija iz Instituta za međunarodne odnose (IMO) te David Hudson, šef Odjela za politička, gospodarska i trgovinska pitanja, tisak i informiranje u Delegaciji Europske komisije u Hrvatskoj. Uslijedilo je devet tematskih izlaganja posvećenih razmatranju učinaka revidirane Lisabonske strategije i njezinog značaja za zemlje jugoistočne Europe.

Otvarajući raspravu, dr. sc. Višnja Samardžija iz Instituta za međunarodne odnose (IMO) je naglasila značaj Lisabonske strategije za zemlje u predpristupnom razdoblju. Iako ostvarenje Lisabonskih ciljeva nije uvjet ulaska u EU, oni su velikim dijelom uključeni u Europsko, odnosno pristupno partnerstvo. Na taj način, u „blažoj“ formi dijelom već sada predstavljaju prioritete kandidata za članstvo u EU.

Marijana Andrijić, načelnica u Središnjem državnom uredu za razvojnu strategiju i koordinaciju EU fondova održala je izlaganje “Lisbon Agenda - Croatian Views” u kojem je predstavila glavne ciljeve i razvoj Lisabonske strategije do sada. Pri tome je posebnu pažnju obratila utjecaju Lisabonske strategije na hrvatsko zakonodavstvo. Prof. Maja Bučar s Fakulteta društvenih znanosti Sveučilišta u Ljubljani govorila je o Lisabonskoj strategiji, konkurentnosti i jedinstvenom istraživačkom prostoru EU naglasivši kako su u revidiranoj Lisabonskoj strategiji istraživanje i razvoj u drugom planu, a u fokusu je potencijal rasta i produktivnost. Konzultant Svjetske banke, Franz Kaps naglasio je izazove koje Lisabonska strategija stavlja pred države jugoistočne  Europe u područjima kao što su borba protiv siromaštva i nezaposlenosti te naglasio da se i Svjetska banka namjerava uključiti u financiranje prioriteta Lisabonske strategije.

U drugom dijelu konferencije, koju je otvorila dr.sc. Ana-Marija Boromisa iz Instituta za međunarodne odnose (IMO), govorile su Alena Nesporova i Sandrine Cazes iz Međunarodne organizacije rada (ILO) u Genevi. Fokus njihovih prezentacija bio je na pregledu karakteristika tržišta rada u Europskoj uniji i zemljama jugoistočne Europe kao i utjecaj institucija na ishode tržišta rada. O pitanjima i problemima vezanima uz razvoj ljudskih potencijala u Makedoniji govorio je gospodin Zoran Stojkovski iz Centra za institucionalni razvoj iz Skoplja (CIRA) dok je situaciju i izazove s kojima se suočava Kosovo predstavio je gospodin Muhamet Sadiku sa Instituta za razvoj i istraživanje iz Prištine. Gospodin Stojkovski i gospodin Sadiku posebno su se osvrnuli na problem visoke nezaposlenosti među mladim stanovništvom tih dvaju zemalja, te na potrebu većih ulaganja u obrazovanje.

U trećem dijelu konferencije otvorenom od strane mr.sc. Sanje Crnković-Pozaić iz Centra za politiku razvoja malih i srednjih poduzeća i poduzetništva, izlagali su predstavnici akademske zajednice iz Srbije i Albanije. Dr.sc. Mihael Arandarenko sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu govorio je o tržištu rada i strategiji zapošljavanja u Srbiji. Gospođa Dorarta Hyseni sa Albanskog instituta za međunarodne studije u Tirani dala je pregled trenutne situacije na tržištu rada u Albaniji.

Konferencija je potaknula debatu na temu potencijala zemalja jugoistočne Europe u ostvarivanju Lisabonskih ciljeva s naglaskom na rast i zapošljavanje. Zaključeno je kako je potrebno daljnje razvijanje komunikacijske strategije s obzirom na nedostatak znanja i informacija o ciljevima Lisabonske strategije među širom javnosti. Nadalje izgradnja mreža organizacija u kojima bi se obavljao transfer znanja jedan je od ciljeva kojem treba težiti. Zaključeno je također da se zemlje jugoistočne Europe moraju prvenstveno koncentrirati na izgradnju vlastitih ciljeva i strategija, a ne isključivo na prioritete koje pred njih postavlja Europska unija.

Sudionici skupa nastavljaju raditi na preporukama koji će biti proslijeđeni Slovenskom predsjedništvu EU, koje među glavnim prioritetima ima jačanje provedbe Lisabonske strategije i približavanje zemalja jugoistočne Europe Europskoj uniji.