naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Njemački šef diplomacije zalaže se za uspostavu europske vojske

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier rekao je ovoga tjedna, na konferenciji o sigurnosnoj politici u Berlinu u organizaciji socijaldemokrata, kako se zalaže za uspostavu europske vojske. 

Govoreći na konferenciji, Steinmeier je rekao da se zalaže za uspostavu 'Europskih oružanih snaga', te da bi volio da se koraci u tom smjeru ubrzaju. 

Njemački dnevni list Tagespiegel piše da se Steinmeier referirao na činjenicu da novi europski reformski ugovor, koji trenutno prolazi proces ratifikacije u EU, dopušta mogućnost skupini zemalja da 'idu naprijed' u obrambenoj politici. 

Steinmeier je rekao da je sa stajališta Berlina Francuska ključni partner, te je dodao da je s francuskim kolegom Bernardom Kouchnerom već razgovarao o konkretnim koracima na vojnom planu.  

Konačni rezulat konsolidacije vojnih kapaciteta trebala bi biti europska vojska, rekao je Steinmeier. 

Na toj konferenciji i drugi vodeći političari socijaldemokratske stranke, koja je trenutno dio njemačke koalicijske vlade, također su se založili za ideju. 

Bivši ministar obrane Peter Struck kazao je: 'Bit će protivljenja toj ideji kao što je bilo protivljenja i jedinstvenoj valuti, euru.' 

'Međutim, zemlje ne mogu više same rješavati problem prijetnji', dodao je. 

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy ranije je imao više izjava u smislu potrebe za zajedničkom europskom obranom, a očekuje se da će to pitanje vratiti na europsku agendu u drugoj polovici ove godine, tijekom francuskog predsjedanja.(Hina) 

 

Više o tome:

EUobserver: Airline websites still ripping off consumers, Brussels says