naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Ljubljanski proces za financiranje obnove baštine na jugoistoku Europe

Europski povjerenik za obrazovanje, kulturu i višejezičnost Jan Figel pokrenuo je u utorak 13. svibnja u Ljubljani tzv. Ljubljanski proces, projekt financiranja obnove kulturno-povijesne baštine na jugoistoku Europe, u kojega su uključene i tri hrvatske lokacije. 

Radi se o rimskom gradu Siscia (Sisak), palači Moise na Cresu, te Hanu Jusufa Maškovića u Vrani. 

Osim Hrvatske, korisnici te zajedničke akcije Europske komisije i Vijeća Europe su Albanija, BiH, Bugarska, Kosovo, Crna Gora, Rumunjska, Srbija i Makedonija. 

Dvadeset i šest projekata odabrale su nacionalne vlasti nakon što su uzele u obzir kvalitetu dosad poduzete sanacije, njihovu simboličnu, povijesnu i kulturnu vrijednost te ekonomski potencijal projekta. 

Ukupne investicije za tih 26 projekata procjenjuju se na oko 50 milijuna eura. 

Tzv. 'Ljubljanski proces - financiranje obnove baštine na jugoistoku Europe' osigurat će financiranje značajnog broja projekata i ojačati usvajanje održivih strategija financiranja za te zemlje. 

Ljubljanski proces najavljen je na konferenciji koja se od 13. do 15. svibnja održava u slovenskoj prijestolnici a on je dio dugoročnih napora Vijeća Europe i Europske komisije u širem kontekstu širenja EU. 

Koncentrirat će se na mobilizaciju nacionalnih i međunarodnih sredstava za obnovu i sanaciju kulturne baštine na zapadnom Balkanu kako bi se ohrabrile buduće javne i privatne investicije, kaže se u priopćenju te dodaje da je ta zajednička akcija dio strategije EK za zapadni Balkan koja promovira regionalnu suradnju. 

Akcija podupire regionalno pomirenje te jača kulturne odnose između jugoistoka Europe i europskih institucija.(Hina) 

 

Više o tome:

Europska komisija: Figel' launches landmark process for cultural heritage in the Western Balkans