naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija izdvojila ICT u prvi red borbe protiv emisije CO2

Europska komisija najavila je u utorak 13. svibnja da će potaknuti pojačanu primjenu informatičke i komunikacijske tehnologije (ICT) u nastojanjima da se podigne razina učinkovite potrošnje energije u svim granama gospodarstva.  

Komisija će tako potaknuti informatičko-komunikacijsku industriju da preuzme vodeću ulogu kroz smanjenje vlastitih emisija štetnih plinova i definira rješenja koja će biti od koristi cijelom gospodarstvu. 

Primjerice, najnapredniji serveri troše jednaku količinu energije kao i standardne žarulje, a njihova šira primjena mogla bi osigurati uštedu i do 70 posto energije, tvrde u Bruxellesu.

Ako se ništa ne poduzme, očekuje se da će potrošnja energije u EU u razdoblju do 2012. porasti za čak 25 posto, što bi rezultiralo osjetnim povećanjem emisija štetnih plinova, i to usprkos ciljanom povećanju udjela obnovljivih izvora u proizvodnji energije.  

S druge strane, održiva primjena informatičke i komunikacijske tehnologije mogla bi podići razinu učinkovite potrošnje na svim područjima gospodarstva, pri čemu bi njezin udio u stopi rasta produktivnosti u Europi ostao isti, na 40 posto. Stoga jačanje tržišta za takve tehnologije istodobno može biti dugoročan izvor konkurentnosti, rasta i novih radnih mjesta, zaključila je Komisija. 

Bruxelles je zato najavio da će ohrabrivati sektor informatičkih i komunikacijskih tehnologija, čiji udio u globalnoj emisiji CO2 trenutno iznosi dva posto, da ujednači emisiju s uštedom CO2 i tako postane uzor drugima.  

To se može postići pojačanim istraživanjima, razvojem i primjenom komponenti i sustava s jedne te dobrovoljnim sporazumima o 'zelenoj' javnoj nabavi s druge strane. 

U Bruxellesu tako napominju da se za proizvodnju i distribuciju energije upotrebljava jedna trećina ukupne primarne energije. Učinkovitost proizvodnje mogla bi se poboljšati za 40 a ona transporta i distribucije energije za 10 posto, i to upravo kroz primjenu informatičkih i komunikacijskih tehnologija. 

Na grijanje, hlađenje i rasvjetu zgrada otpada više od 40 posto potrošnje energije u Europi. ICT može osigurati kontinuirani nadzor podataka kako bi se osigurala optimalna izvedba kada su u pitanju te usluge i omogućiti potrošačima uvid u potrošnju kako bi ih se potaknulo na promjenu navika i štednju. 

Za rasvjetu troši se 20 posto električne energije proizvedene u svijetu. Prijelaz na energetski štedljive žarulje mogao bi prepoloviti potrošnju u razdoblju do 2025. Takozvane inteligentne žarulje, koje se automatski prilagođavaju prirodnoj svjetlosti i nazočnosti ljudi imale bi još bolji učinak, ističu u Bruxellesu. 

Komisija je također pokrenula konzultacije i postupak sklapanja partnerstva sa čitavim nizom zainteresiranih strana. U tom su procesu prioritetom proglašeni gradovi, budući da troše više od 75 posto svjetske energije a proizvode 80 posto emisija CO2.

Osim toga, urbana područja predstavljaju i najbolje okruženje za testiranje, procjenu i primjenu novih rješenja utemeljenih na informatičkim i komunikacijskim tehnologijama, navodi Komisija.(Hina) 

 

Više o tome:

Europska komisija: Commission casts ICT in green role