naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Ministri financija eurozone budno motre inflatorne pritiske

S inflatornim pritiscima koji u eurozoni dobivaju na zamahu ojačali su i pozivi njezinih gospodarskih čelnika sindikatima da spriječe zahtjeve radnika za povećanjem plaća.

'Ostajemo budni po pitanju kretanja stope inflacije. Ona je previsoka i držimo da to nije dobro', kazao je Jean-Claude Juncker, čelnik 15-člane eurozone na sastanku u utorak 13. svibnja, uoči okupljanja ministara financija svih 27 zemalja članica EU-a. 

Godišnji rast potrošačkih cijena diljem eurozone u travnju je usporio na 3,3 posto, nasuprot 3,6 posto zabilježenih mjesec dana ranije, pokazuju podaci europskog statističkog ureda Eurostata. EK je nedavno podigla procjene stope inflacije za eurozonu na 3,2 posto u 2008. 

Iako glavni vanjski čimbenici koji utječu na inflaciju i dalje ostaju cijene hrane i energenata, stručnjaci upozoravaju kako bi potencijalna povećanja plaća kao odgovor na takva kretanja mogla dodatno otežati situaciju u cjelokupnom gospodarstvu. 

'Ponovno pozivamo socijalne partnere da provode politiku ograničavanja rasta plaća koju su provodili proteklih godina. Ne želimo da se pokrenu sekundarni učinci', dodao je Juncker.

Osvrnuvši se na zabrinutosti vezane uz slabljenje kupovne moći građana, Juncker je istaknuo kako bi trebalo biti na vladama članicama i državnim proračunima da poduzmu potrebne mjere za najosjetljivije članove društva. 

Osim toga, ministri financija predložili su članicama EU-a da razmotre mjere kojima bi se spriječili 'skandalozni' financijski bonusi koji se daju višim dužnosnicima u trenutku njihova odlaska iz kompanija. Rasprave su se tako vodile oko izmjena poreznih zakona koji bi priječili da ti bonusi budu priznati kao porezni odbitci. 

Juncker je istaknuo da će u slučaju nepoduzimanja mjera protiv takvih praksi u kojima sudjeluju čelnici kompanija zakonodavcima u EU biti teško opravdati svoje pozive radnicima da ne traže veće plaće s obzirom na prisutnost inflatornih pritisaka. 

Dodao je kako bi se takve mjere ipak trebale poduzeti i šire a ne samo unutar EU-a, kako bi bile učinkovite te kako ne bi naštetile konkurentnosti 27-članog bloka.(Hina)

 

Više o tome:

EUobserver: Euro area on alert against wage increases