naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Godišnja stopa inflacije u eurozoni 3,3 posto

Godišnja stopa inflacije smanjila se u travnju na 3,3 posto u eurozoni a nižu je vrijednost, od 3,6 posto, zabilježila i u 27-članoj Europskoj uniji, objavio je u četvrtak 15. svibnja europski ured za statistiku Eurostat.  

U ožujku je godišnja stopa inflacije u eurozoni iznosila 3,6 posto, a u EU 3,8 posto. U travnju prošle godine godišnja stopa inflacije u eurozoni iznosila je pak 1,9 posto a u 27-članoj EU 2,2 posto.  

Na mjesečnoj razini inflacija u travnju u eurozoni je iznosila 0,3 posto a u EU na 0,4 posto, objavio je Eurostat. 

Među članicama EU za koje su dostupni podaci, najniža godišnja stopa inflacije zabilježena je u Nizozemskoj, 1,7 posto, Portugalu, 2,5 posto i Njemačkoj, 2,6 posto. Najviše stope zabilježene su pak u Latviji, 17,4 posto, Bugarskoj, 13,4 posto, i Litvi, 11,9 posto. 

Najveći doprinos ubrzanju inflacije na godišnjoj razini dale su u travnju cijene hrane, koje su porasle 6,0 posto. Slijede troškovi stanovanja i prijevoza, sa stopom rasta od po 4,8 posto.

Na rast ključne stope inflacije najsnažnije su utjecale cijene goriva za transport, lož-ulja, mljekarskih proizvoda te kruha i žitarica, ističu u Eurostatu. 

Europska komisija zatražila je od članica da ne potpiruju dodatno inflaciju i da spriječe takozvane sekundarne efekte, odnosno povećanje plaća, koje nije utemeljeno u povećanju produktivnosti. 

Bruxelles također traži od vlada članica EU da osiguraju efikasniju konkurenciju na tržištima i preispitaju aktualnu Zajedničku poljoprivrednu politiku (CAP) kako bi se potaknulo sniženje cijena. 

'Inflacija od 3,3 posto viša je no što želimo', zaključio je povjerenik EU za monetarnu i gospodarsku politiku Joaquin Almunia na rubu konferencije u Bruxellesu.

'Porasle su cijene nafte i to snažno utječe na sve indekse cijena u svijetu pa i u eurozoni. Nadamo se da ćemo u slučaju prestanka jačanja tih vanjskih šokova ponovno moći krenuti u smjeru inflacije od 2,0 posto', zaključio je Almunia.(Hina) 

 

Više o tome:

Europska komisija: Euro area annual inflation down to 3.3 per cent