naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Studenti i profesori i dalje vrlo zainteresirani za program Erasmus

Studenti europskih sveučilišta i njihovi profesori i dalje su, 20 godina nakon njegove uspostave, zainteresirani za program Europske unije Erasmus mundus čiji je cilj poticanje mobilnosti i suradnje na području visokog obrazovanja u Europi. 

Uspostavljen 1987. Erasmus se nastavio širiti te je i u akademskoj godini 2006/2007. zabilježen 3-postotni rast broja studenata i 10-postotni rast broja profesora koji su otišli na određeno vrijeme studirati ili raditi na neko drugo europsko sveučilište. 

Tijekom 20-godišnjeg razdoblja od 1987. do 2007. ukupno je oko 1,7 milijuna studenata koristilo povlastice studiranja u inozemstvu u okviru programa Erasmus.

Erasmus prima oko 450 milijuna eura godišnje u okviru programa EU-a za cjeloživotno učenje za razdoblje od 2007. do 2013. 

Ukupan broj sudionika samo u školskoj godini 2006/2007. iznosio je 160.000 studenata i 26.000 profesora. 

Najviše studenata u inozemstvo je išlo studirati iz Njemačke (23.884), potom Francuske (22.981), Španjolske (22.322) i Italije (17.195). 

Španjolska je i dalje najpopularnija destinacija za studiranje koja je primila 27.464 studenta, Francuska je na drugom mjestu, potom Njemačka, Velika Britanija i Italija.

Mobilnost studenata iz 12 zemalja koje su se priključile EU 2004. i 2007. povećala se za deset posto, što je značajno iznad europskog prosjeka. 

Iako se ukupni broj studenata povećao, neke zemlje zabilježile su smanjivanje ili stagnaciju. Primjerice, prvi puta u toj su školskoj godini Njemačka, Grčka, Francuska i Nizozemska imale isti ili smanjeni broj studenata koji su došli studirati. 

Što se tiče profesora, Njemačka, Španjolska i Francuska šalju najviše profesora u inozemstvo, a najviše ih primaju Njemačka, Francuska i Italija. 

Većina zemalja zabilježila je rast broja odlazećih profesora, a najviši rast bio je u Turskoj te u Latviji. 

Poslovni studiji i dalje su najatraktivniji studentima, potom jezični te društvene znanosti. Prosječno razdoblje studiranja u inozemstvu je 6,5 mjeseci. 

Europska komisija dodaje da su učinjeni i napori da bi se povećala sredstva koja studenti primaju, te da su ona narasla za 22 posto u godini 2006/2007. u odnosu na godinu prije, te bi i dalje trebala rasti. 

Međutim, unatoč stalnom rastu broja i studenata i profesora, stopa rasta je usporena. Kako bi se dostigao cilj EU od 3 milijuna 'mobilnih' studenata do 2012. potreban je godišnji rast od 9 do 10 posto, naglašava Komisija. 

Erasmus mundus je program Europske komisije kojem je osnovni cilj promidžba europskog visokog obrazovanja i poticanje uspješne međunarodne suradnje a provodi se stvaranjem centara izvrsnosti na visokim učilištima kroz združene diplomske studije (Master programmes). On omogućava stipendiranje studenata i profesora koji su uključeni u neki diplomski studij na sveučilištima iz EU. 

Punopravno pristupanje Republike Hrvatske programu očekuje se 1. siječnja 2009., a do tada ustanove i pojedinci iz Republike Hrvatske imaju pravo sudjelovanja u dvije inicijative Erasmus mundusa. Do 2008. nije bilo moguće sudjelovanje Hrvatske u te dvije inicijative.(Hina) 

 

Više o tome:

Europska komisija: Interest in the Erasmus programme for students and universities continues to increase