naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Sjeverna Europa prednjači na putu prema gospodarstvu utemeljenom na znanju

Europske regije oko glavnih gradova sjevernoeuropskih zemalja obično prednjače na putu prema gospodarstvu temeljnom na znanju i bilježe najveće udjele visokokvalificiranih radnika u sektoru znanosti i tehnologije, rezultati su studije Eurostata. 

Među pojedinim članicama, Francuska ima najveći udio radnika u tim sektorima, dok je odgovarajuća radna snaga u Poljskoj najmlađa u EU, objavio je europski statistički ured Eurostat.

Novije statistike koje uspoređuju regionalne podatke članica EU-a o ljudskim resursima u sektoru znanosti i tehnologije pokazuju da su Stockholm, pokrajina Brabant Wallon, Inner London i Utrecht imali 2006. najveći udio (oko 28 posto) zaposlenih u svim znanstveno-tehnološkim zanimanjima u ukupnoj radnoj snazi u tim regijama. 

Udio znanstveno-tehnoloških radnika u sektorima utemeljenim na razvijenoj tehnologiji bio je pak najviši u francuskoj regiji Ile de France, i iznosio 54 posto, ispred španjolskog Comunidad de Madrid s 49 posto. Ti sektoru uključuju proizvodnju kompjutera, te usluge poput istraživanja i razvoja. 

Polovica najbolje rangiranih regija po pitanju ljudskih resursa u znanosti i tehnologiji bila je u okruženju glavnih gradova, osim u obrazovnom sektoru, gdje su smo tri regije oko glavnih gradova ušle među prvih 20. 

U odnosu na dobnu strukturu radne snage na području znanosti i tehnologije u pojedinim regijama, statistike su pokazale da među pojedinim članicama Malta (47,1 posto) i Poljska (44,3 posto) imaju najviši udio mladih u dobi između 24 i 34 godine, zaposlenih u znanosti i tehnologiji u ukupnoj radnoj snazi. Najmanji udio, od oko 22 posto, bilježi Njemačka.

Među pojedinim regijama, najveći udio mladih u znanosti i tehnologiji ima poljska regija Poludniowy, gotovo 50 posto. Njihov je pak udio najmanji, od 14,7 posto, u njemačkom Thueringenu. 

Prema podacima Eurostata, udio mladih u ukupnoj radnoj snazi na području znanosti i tehnologije 'pokazuje dinamiku regionalnog zapošljavanja u sektoru znanosti i tehnologije i pomaže u procjeni mogućeg budućeg manjka visokokvalificiranih radnika u EU'.  

Udio ljudskih resursa u znanosti i tehnologiji može, prema Eurostatu, biti upotrijebljen kao indikator razvoja gospodarstva temeljnog na znanju u EU, budući da se ti ljudi smatraju ključnim za razvoj znanstvenih i tehnoloških inovacija.(Hina) 

 

Više o tome:

Eurostat: Highly educated persons in science and technology occupations