naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Većina članica EU smatra da CAP nije kriv za rast cijena poljoprivrednih proizvoda

Većina zemalja članica EU-a stala je u ponedjeljak 19. svibnja u obranu Zajedničke poljoprivredne politike, koju Velika Britanija optužuje da je djelomično odgovorna za rast cijena osnovnih poljoprivrednih proizvoda u svijetu.  

'Postoji puno razloga koji objašnjavaju porast cijena poljoprivrednih proizvoda i zato ne bih uspostavljao izravnu vezu sa Zajedničkom poljoprivrednom politikom (CAP) u objašnjavanju toga fenomena', izjavio je na predsjedatelj Vijeća za poljoprivredu i ribarstvo, slovenski ministar poljoprivrede Iztok Jarc. 

Britanski ministar financija Alistair Darling poslao je pismo zemljama članicama EU-a u kojem tvrdi da carine na određene poljoprivredne proizvode za uvoz u EU-u te subvencije poljoprivrednicima kažnjavaju njihove konkurente u zemljama u razvoju i pridonose održavanju umjetno stvorenih visokih cijena. 

Nizozemska ministrica poljoprivrede Gerda Verburg odbacila je britanske argumente. 'Ne podupirem Darlingovo stajalište o CAP-u, jer smatram da CAP može pomoći u rješavanju problema', rekla je Verburg. 

Ministri poljoprivrede zemalja članica u ponedjeljak su na redovitom mjesečnom sastanku razgovarali o uzrocima velikog rasta cijena osnovnih životnih namirnica. U raspravi je naglašeno da sadašnja situacija traži odgovor na pitanje hoće li EU u budućnosti biti u stanju proizvoditi u dovoljnim količinama, budući da razdvajanje visine subvencija od količine proizvodnje ne predstavlja veliki poticaj poljoprivrednicima.  

Velika Britanija i Švedska, za razliku od većine zemalja, smatraju da bi brzi dogovor u pregovorima u sklopu Svjetske trgovinske organizacije (WTO) o liberalizaciji pomogao u ublažavanju problema visokih cijena osnovnih životnih namirnica.  

Stručnjaci ističu da je jedan od ključnih čimbenika koji je doveo do velikog rasta cijena velika potražnja u gospodarstvima koja ostvaruju visoke stope rasta poput Kine i Indije.

Europska komisija će u utorak u Strasbourgu predstaviti zastupnicima Europskog parlamenta svoj prijedlog za modernizaciju CAP-a. Glavni elementi prijedloga Europske komisije jesu da se trajno ukine obveza da se manji dio poljoprivrednih površina svake godine ostavi bez usjeva, ukidanje kvota za proizvodnju mlijeka te ukidanje veze između visine subvencija s količinom proizvodnje. 

Još 1988. godine, EU je, kao mjeru za sprečavanje viškova proizvodnje, uvela obvezu da se 10 posto poljoprivredne površine ostavi bez usjeva svake godine. Prošle je godine ta mjera privremeno ukinuta, a sada Komisija predlaže trajno ukidanje. 

Komisija predlaže postupno ukidanje kvota za mlijeko, koje su uvedene 1984. godine, također kao mjera protiv proizvodnje viškova. Prema prijedlogu, kvote bi u potpunosti trebale biti ukinute 2015. godine. 

Europska komisija također želi potpuno razdvojiti visinu subvencija od količine proizvodnje te uvesti paušalno određivanje visine poticaja.

Reforma zajedničke poljoprivredne politike bit će u središtu pozornosti tijekom francuskog predsjedanja u drugoj polovici ove godine.  

Francuska, čiji su poljoprivrednici najveći korisnici europskih poljoprivrednih subvencija, oštro se suprotstavlja Velikoj Britaniji, koja traži da se veliki dio sredstava za poljoprivredu preusmjeri za istraživanje i razvoj. Francuska ima potporu i Njemačke, koja se protivi prijedlogu Europske komisije da se ograniče subvencije za veleposjednike.(Hina)

 

Više o tome:

Vijeće EU: 2867th Council meeting Agriculture and Fisheries