naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija predložila reformu Zajedničke poljoprivredne politike

Europska komisija je u utorak 20. svibnja zastupnicima Europskog parlamenta predstavila prijedlog modernizacije Zajedničke poljoprivredne politike (CAP) kako bi mogla odgovoriti rastućoj potražnji za prehrambenim proizvodima.  

'Cilj je prije svega omogućiti našim poljoprivrednicima da odgovore na rastuću potražnju', izjavila je povjerenica za poljoprivredu Mariann Fischer Boel. 

Glavni elementi prijedloga Europske komisije jesu da se trajno ukine obveza da se manji dio poljoprivrednih površina svake godine ostavi bez usjeva, ukidanje kvota za proizvodnju mlijeka te ukidanje veze između visine subvencija s količinom proizvodnje. 

Još 1988. EU je, kao mjeru za sprječavanje viškova proizvodnje, uveo obvezu da se 10 posto poljoprivredne površine ostavi bez usjeva svake godine. Prošle je godine ta mjera privremeno ukinuta, a sada Komisija predlaže trajno ukidanje. 

Komisija predlaže postupno ukidanje kvota za mlijeko, koje su uvedene 1984., također kao mjera protiv proizvodnje viškova. Prema prijedlogu, kvote bi u potpunosti trebale biti ukinute 2015.  

Europska komisija također želi potpuno razdvojiti visinu subvencija od količine proizvodnje te uvesti paušalno određivanje visine poticaja. Tom se mjerom želi potaknuti poljoprivrednike da pozornije osluškuju tržište i da se lakše preusmjere na proizvode koji će im donijeti dobit. 

Proračunski iznos za sljedeću godinu prema prijedlogu Komisije trebao bi ostati na ovogodišnjoj razini s tim da se iz toga iznosa više izdvoji za ruralni razvoj, a da se smanji pomoć za striktno poljoprivrednu proizvodnju. 

Zajednička europska poljoprivredna politika već je godina predmet oštrih rasprava unutar EU-a. Dio zemalja na čelu s Velikom Britanijom zauzima se za to da se subvencioniranje poljoprivredne proizvodnje potpuno napusti, uz obrazloženje da je besmisleno izdvajati više za poljoprivredu nego za istraživanje i razvoj.  

S druge strane, Francuska i ostale zemlje koje imaju najviše koristi od zajedničke poljoprivredne politike, ističu stratešku važnost proizvodnje hrane i traže nastavak subvencioniranja. U prilog njihovim argumentima govore i veliko povećanje cijena osnovnih poljoprivrednih proizvoda, ponajviše uslijed snažnog rasta potražnje u brzo rastućim gospodarstvima poput Kine i Indije. 

Jedan od prijedloga koji će sigurno naići na žestoki otpor nekoliko velikih zemalja poput Njemačke i Britanije jest ograničavanje subvencija za veleposjednike. Prema prijedlogu Komisije, subvencije pojedinim farmama u iznosu od preko 300 tisuća eura godišnje bile bi smanjene za 22 posto. Taj bi novac bio preusmjeren u ruralni razvoj.(Hina)

 

Više o tome:

  • Europska komisija: Commission outlines European response to mitigate effects of rising global food prices
  • Europska komisija: Food and farming: Health Check will modernise the CAP and free farmers to respond to growing demand
  • EUobserver: Brussels steers clear of radical farm policy shake-up 
  • EurActiv: Mixed reactions to proposed EU farm sector reform