naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija predstavila prijedlog za uspostavu Unije za Mediteran

Europska komisija u utorak 20. svibnja je u Strasbourgu predstavile obrise buduće Unije za Mediteran, u kojoj će sudjelovati ukupno 44 zemlje među kojima i Hrvatska, a koja će biti uspostavljena na summitu u Parizu sredinom srpnja.  

Povjerenica za vanjske odnose Benita Ferrero-Waldner predstavila je zastupnicima Europskog parlamenta prijedlog Komisije, koji je poprilično odudara od prvotne zamisle francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozya. U tom novom projektu trebalo bi sudjelovati 44 zemlje, 27 zemalja članica EU-a, 13 zemalja članica ili promatrača Procesa iz Barcelone (Mauritanija, Maroko, Alžir, Tunis, Libija, Egipat, Jordan, palestinski teritorij, Izrael, Libanon, Sirija, Turska i Albanije) te Hrvatska, BiH, Crna Gora i Monako. 

Europska unija je 1995. pokrenula Proces iz Barcelone kao politički forum za suradnju sa zemljama na južnoj obali Sredozemnog mora. Nova inicijativa službeno nosi naziv 'Proces iz Barcelone: Unija za Mediteran' kako bi se naglasio da je riječ o nastavku toga procesa. 

Nova Unija 'treba ojačati naše odnose s Mediteranom, dajući mu politički impuls, ali temeljni ciljevi Procesa iz Barcelone - stvaranje zone mira i stabilnosti, zone slobodne trgovine i zbližavanje naroda - i dalje vrijede', rekla je Ferrero-Waldner. 

Prema prvotnoj Sarkozyevoj ideji u tom projektu trebale su sudjelovati samo članice EU-a koje imaju izlaz na Sredozemno more. Tome se oštro suprotstavila većina zemalja članica, na čelu s Njemačkom. 

Komisija u svom prijedlogu nije izišla u susret ni Sarkozyjevoj želji da on s europske strane bude supredsjedatelj u sljedeće dvije godine. Komisija predlaže da EU treba biti predstavljena u skladu s novim Lisabonskim ugovorom, koji treba stupiti na snagu 1. siječnja ove godine, a to znači da bi supredsjedatelj trebao biti budući predsjednik Europskog vijeća. Tako bi Sarkozy bio supredsjedatelj samo šest mjeseci, u drugoj polovici ove godine kada Francuska predsjedava EU-om. 

S mediteranske strane supredsjedatelj bi se birao na dvije godine dogovorom tih zemalja. Svake dvije godine održavao bi se summit šefova država ili vlada svih zemalja uključenih u projekt. Između tih summita održavali bi se sastanci na ministarskoj razini. Komisija predlaže uspostavu Tajništva, ali bez navođenja gdje bi trebalo biti njegovo sjedište. 

Komisija ne predviđa dodatna sredstva za regionalne projekte iz europskih fondova mimo onih koja su već predviđena unutar Procesa iz Barcelone. Kao dodatne izvore financiranja Komisija navodi privatni sektor, bilateralnu pomoć i međunarodne financijske institucije. 

Unija za Mediteran trebala bi biti uspostavljena na summitu u Parizu 13. srpnja. Očekuje se donošenje političke deklaracije te prihvaćanje prvih projekata. 

Komisija je navela prva četiri projekta, koji uključuju uspostavu novih pomorskih veza i nadogradnju lučkih kapaciteta, cestovno povezivanje četiriju arapskih zemalja Mauritanije, Maroka, Tunisa i Alžira, upravljanje otpadnim vodama, te istraživanje mogućnosti korištenja solarne energije. Sarkozy je pozdravio prijedlog Europske komisije i prijedloge prvih projekata. 

'Francuska pozdravlja prve prijedloge Europske komisije, koji uvelike odražavaju njezine sugestije', kaže se u priopćenju Elizejske palače. 'Cilj je nastaviti razgovore kako bi više tih projekata moglo biti pokrenuto i otvoreno za sudjelovanje svih zainteresiranih zemalja na summitu 13. srpnja'. 

Ferrero-Waldner ističe da suradnja u okviru Unije za Mediteran može pomoći u borbi protiv ilegalnih imigracija i terorizma. 'Što više pomažemo razvoj juga, manje će biti imigranata ovdje. Što veći prosperitet, to manje terorizma i kriminala', rekla je. 

'Proces iz Barcelone: Unija za Mediteran temelji se na multilateralnom partnerstvu. Fokusirajući se na regionalne i trans-nacionalne projekte, on bi trebao povećati potencijal za regionalnu integraciju i koheziju. On treba biti komplementaran s bilateralnim odnosima EU-a s tim zemljama, koji će se nastaviti u sklopu postojećih političkih okvira poput Europske politike prema susjedima. Također je komplementaran s regionalnom dimenzijom politike proširenja EU-a, koja uključuje pristupne pregovore i pretpristupni proces', kaže se u dokumentu Komisije.(Hina)

 

Više o tome: 

  • Europska komisija: 'Barcelona Process: Union for the Mediterranean'. Commission adopts proposals to enhance the partnership between the EU and its Mediterranean neighbours
  • EUobserver: Brussels to keep control of 'Mediterranean Union' 
  • EurActiv: Commission further waters down Med Union proposal