naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Britanija odlučila jednako tretirati honorarce i stalno zaposlene

Britanija je odlučila honorarnim zaposlenicima dodijeliti ista prava kakva uživaju stalno zaposleni, što je Bruxelles pozdravio kao priliku za postizanje sličnog sporazuma na europskoj razini, nakon višegodišnjeg zastoja u pregovorima upravo zbog britanskog protivljenja. 

Prema toj odluci, honorarno zaposleni u Britaniji nakon 12 tjedana provedenih na istom radnom mjestu imat će ista prava kao stalno zaposleni što se tiče plaće, prekovremenih sati, te prava na godišnji odmor. 

'Ovaj je potez prava odluka za Britaniju. Time ostvarujemo dvostruki cilj fleksibilnosti za britanske poslodavce i poštenog odnosa za zaposlenike', kazao je britanski državni tajnik za poduzetništvo John Hutton. 

Dok su ga sindikati pozdravili, taj je potez naišao na oštru osudu udruženja poslodavaca, koja tvrde da će on naprosto dovesti do smanjenja broja honorarnih radnih mjesta u toj zemlji.

'Ovo je katastrofalan sporazum za male poduzetnike, koji se oslanjaju na fleksibilnost koju omogućava zapošljavanje honorarnih djelatnika', kazala je Tina Sommer, čelnica za europske i međunarodne poslove Saveza malih poduzetnika. 

Reakcija EU-a bila je hitra i pozitivna, uz naglasak da britanska odluka otvara mogućnost ostvarivanja napretka po tom pitanju na europskoj razini, nakon višegodišnjeg zastoja u razvoju planova za postizanje EU sporazuma većim dijelom upravo zbog protivljenja Britanije. 

Britanska je vlada ranije inzistirala da razdoblje nakon kojega honorarni djelatnici mogu ostvariti isti tretman kao stalno zaposleni bude najmanje šest mjeseci, dok se Bruxelles zalagao za razdoblje do maksimalnih šest tjedana. 

U EU-u je trenutno honorarno zaposleno nekih osam milijuna ljudi, od čega oko 1,4 milijuna u Britaniji. 

'Ovo je važna prekretnica u socijalnom dijalogu u Velikoj Britaniji, te važan korak u smjeru poštenog odnosa spram honorarno zaposlenih i u Velikoj Britaniji i u Europi', kazao je europski povjerenik za zapošljavanje Vladimir Špidla. 

On je također izrazio nadu da će odluka Londona omogućiti postizanje EU sporazuma o zapošljavanju honorarnih djelatnika već na idućem sastanku EU ministara rada, zakazanom 9. lipnja.(Hina) 

 

Više o tome:

EUobserver: British agreement on agency workers raises hopes for EU-wide deal