naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Istočne članice EU-a predlažu alternativne ciljeve za smanjenje ispuštanja CO2

Sedam zemalja srednje i istočne Europe predložilo je drugačiji plan raspodjele ciljeva za smanjenje emisije ugljičnog dioksida u odnosu na onaj Europske komisije, tvrdeći da bi se trebalo uzeti u obzir prethodne napore zemalja članica u borbi protiv promjene klime. 

Prema novom prijedlogu, većina 'novih' članica dobila bi manje ambiciozne ciljeve, jednako kao i one članice koje su već ostvarile većinu ciljeva u sklopu borbe protiv promjene klime, primjerice Velika Britanija, Švedska ili Finska. 

S druge strane, novi bi plan zahtijevao i ambicioznije ciljeve za one zemlje koje trenutno zaostaju s ispunjenjem ciljeva, poput Španjolske i Portugala. 

Plan je sastavila Mađarska a ima podršku triju baltičkih zemalja, kao i Rumunjske, Bugarske te Slovačke. 

Novi plan već je izložen stručnjacima EU-a u Bruxellesu a bit će i službeno iznesen ministrima okoliša EU-a u Luksemburgu sljedećega tjedna, tvrde diplomati. 

Ključni motiv za sastavljanje novoga plana jest da se zemljama za koje se očekuje da će ostvariti brži rast industrijske proizvodnje tijekom sljedećih godina osiguraju veće kvote za emisije CO2 u sektorima koji nisu obuhvaćeni europskom shemom za trgovanje emisijama (ETS), uvedenom 2005. 

Početni plan Europske komisije primjenjuje princip solidarnosti pri dodjeli kvota na područjima koja nisu obuhvaćena ETS-om, kao što su prijevoz, zbrinjavanje otpada, građevinarstvo i poljoprivreda, u kojima se bogatim zemljama dodjeljuju strože kvote nego siromašnijima.  

No, neki stručnjaci još od uvođenja paketa mjera za borbu protiv promjene klime tvrde kako s obzirom na izglede regije za gospodarski rast kao i za povećanje industrijske proizvodnje - koji su djelomice rezultat velikodušne pomoći iz fondova EU-a- takvi ciljevi možda neće biti dovoljni.  

Naglašavaju također kako prijedlozi komisije ne uzimaju u potpunosti u obzir prethodne napore zemalja EU-a u borbi protiv promjene klime. 

Bruxelles je odredio ciljeve za pojedine zemlje - koji su potrebni kako bi Europa do 2020. smanjila emisije CO2 za 20 posto u odnosu na razine iz 1990.- na temelju emisija pojedinih članica kao i gospodarske snage u 2005. 

Iako je to prva godina za koju Komisija raspolaže verificiranim podatcima za sve članice, srednje i istočnoeuropske zemlje žale se da su do te godine već ostvarile veliki dio ciljeva za smanjenje emisija ugljičnog dioksida. 

'Do 2005. godine, značajan dio ciljanog smanjenja emisija za 20 posto, točnije 7,9 posto, već je bio realiziran', prenosi Reuters navode iz prijedloga novih članica EU.(Hina)

 

Više o tome:

EUobserver: Eastern EU states table alternative CO2 targets