naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Zagreb i Bruxelles potpisali memorandum o prioritetima zapošljavanja u Hrvatskoj

Potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Damir Polančec i europski povjerenik Vladimir Špidla potpisali su u srijedu 28. svibnja u Bruxellesu Zajednički memorandum o prioritetima zapošljavanja u Hrvatskoj.  

Potpisani dokument sadrži analizu hrvatskog gospodarstva, detaljnu analizu politike zapošljavanja i ciljeve politike zapošljavanja, nužnih za bolju preobrazbu tržišta rada i pripremu za pristup EU-u, posebice prilagodbom sustava zapošljavanja s europskim sustavom. 

'Kao bivši premijer zemlje koja je prije nekoliko godina ušla u EU, dobro znam koliko je ovaj korak koristan, jer omogućuje da se izbliza vide koji su zahtjevi politike zapošljavanja EU-a', rekao je povjerenik za socijalna pitanja i zapošljavanje Vladimir Špidla, koji je svojedobno bio češki premijer. 

'Ova zajednička analiza prioriteta u politici zapošljavanja predstavlja važnu etapu u procesu pristupanja Hrvatske EU-u', rekao je Špidla. 

'Želja svih nas je povećati zaposlenost, smanjiti nezaposlenost, uključiti osjetljive, socijalne isključene skupine te povećati administrativne kapacitete za provedbu adekvatne politike zapošljavanja', rekao je pak Polančec. 

Situacija na hrvatskom tržištu rada, unatoč poboljšanju posljednjih godina, još je iza prosjeka EU-a. Stopa zaposlenosti u Hrvatskoj iznosi 55,6 posto, dok je u EU u 2006. iznosila 64,5 posto. 

Polančec je naveo da Hrvatska već dulje vrijeme poduzima čitav niz mjera, od restrukturiranja industrijskih grana i poduzeća u poteškoćama, do sve snažnijeg poticanja malih i srednjih poduzeća kako bi se poboljšalo stanje na tržištu rada. Mala i srednja poduzeća danas čine vrlo jaki segment na koji otpada 44 posto hrvatskog BDP-a i 40 posto hrvatskog izvoza. Uz to, u posljednje četiri godine najviše je rastao proračun ministarstva znanosti i obrazovanja. 

'To je cijeli niz mjera, a da smo na pravom putu svjedoči i podatak o anketnoj stopi nezaposlenosti koja je u ovom trenutku ispod 10 posto, što je najniža stopa u posljednjih devet, deset godina', rekao je Polančec. 

Također je najavio da će Hrvatska u četvrtak dobiti zakon o posredovanju pri zapošljavanju i pravima na naknadu nezaposlenih osoba, koji slijedi trend tzv. fleksisigurnosti, a taj istodobno jamči fleksibilnost tržišta radne snage i prava onih koji ostanu bez posla. 

Polančec je najavio da se u četvrtak mogu 'očekivati dobre vijesti' za radnike sinjske tvrtke Dalmatinka koji već devet mjeseci nisu primili plaću.(Hina) 

 

Više o tome:

  • Vlada Republike Hrvatske: Potpredsjednik Vlade Polančec i Špidla potpisali Zajednički memorandum o prioritetima politike zapošljavanja u RH
  • Europska komisija: EU and Croatia agree employment priorities