naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Rehn upozorava na problem kriminala na Balkanu, unatoč povoljnom izvješću UN-a

Povjerenik za proširenje Olli Rehn upozorio je da se ne smije podcjenjivati problem kriminala na Balkanu unatoč dobrim pokazateljima koji proizlaze iz izvješća UN-a da je to područje sigurnije od zapadne Europe.  

Prema u četvrtak 29. svibnja objavljenom izvješću UN-ova ureda za droge i kriminal (UNODC), o kriminalu u jugoistočnoj Europi od Moldavije preko Albanije, Rumunjske, Bugarske, BiH, Hrvatske, Srbije i do Crne Gore, prosječan broj krađa na 100 tisuća stanovnika u jugoistočnoj Europi je 402, dok ih je u zapadnoj Europi 1009.  

Na 100 tisuća stanovnika u jugoistočnoj Europi ima prosječno 32 oružana napada, a na zapadu kontinenta 142.  

'Ovi podaci ne trebaju biti razlogom za zadovoljstvo. Organizirani kriminal je problem na zapadnom Balkanu, a popratni efekti korupcije i kriminala prijete gospodarstvu i javnoj sigurnosti', rekao je Rehn u četvrtak navečer komentirajući to izvješće. 

Rehn je ponovio poznatu izreku Marka Twaina da 'postoje tri vrste laži: laž, prokleta laž i statistika. Čak i najbolja statistika može biti interpretirana tako da ide u prilog krivim argumentima'. 

'Stopa kriminala u jugoistočnoj Europi može biti manja nego u zapadnoj Europi, ali ljudi u tom području više se boje izići u šetnju kad padne mrak, sve veći broj njih smatra da se samo članovima obitelji može vjerovati, a mito je dio njihova svakodnevnog života'. 

'Političari neće uvjeriti obične ljude da korupcija nije problem, ako oni plaćaju mito za zdravstvenu zaštitu, za zapošljavanje u javnom sektoru, za dozvole i sve druge aspekte svakodnevnog života. Jedina statistika koju oni priznaju jest ona na koju se mogu osloniti: kakvo je stanje danas u odnosu kako je bilo nekad, a ne kakvo je ono u nekoj drugoj, udaljenoj zemlji', naglasio je Rehn. 

Rehn je zaključio da su zemlje zapadnog Balkana postigle velik napredak posljednjih godina u jačanju pravne države i borbi protiv kriminala i korupcije. 'Drago mi je što UNODC zaključuje da je politika i pomoć EU-a pridonijela tim pozitivnim trendovima, ali ostaje još puno posla', rekao je. 

U izvješću UN-a ističe se da nema strukturalnih razloga za visoku stopu kriminala u regiji budući da u većini zemalja samo 7 do 8 posto stanovništva otpada na mušku populaciju u dobi između 15 i 25 godina, za koju postoji najveći rizik da bude uključena u kriminalne aktivnosti.  

Međutim, Kosovo, Albanija i Moldavija imaju znatno mlađe stanovništvo i izloženi su brzoj urbanizaciji.  

Hina