naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija će u kratkom roku odgovoriti na hrvatske planove za brodogradilišta

Europska komisija analizira planove hrvatske Vlade za restrukturiranje hrvatskih brodogradilišta i na njih će odgovoriti u kratkom roku, izjavio je u petak 30. svibnja u Zagrebu glavni ravnatelj Opće uprave za proširenje pri Europskoj komisiji Michael Leigh.  

'Mi shvaćamo da je to je vrlo osjetljivo pitanje, ne samo za Hrvatsku nego i za ostale članice EU koje se s njim suočavaju', rekao je glavni ravnatelj Opće uprave za proširenje Michael Leigh nakon sastanka s hrvatskim ministrom vanjskih poslova i europskih integracija Gordanom Jandrokovićem. 

Prema Leighovim riječima, poslovne planove za restrukturiranje brodogradilišta analizira Uprava za tržišno natjecanje u Bruxellesu i na njih će odgovoriti 'u kratkom roku'. 

'Ključno je postupno ukinuti državne potpore i brodogradilišta postaviti na gospodarski održive osnove', dodao je Leigh, koji se tijekom boravka u Zagrebu sastao i s predsjednikom Stjepanom Mesićem, premijerom Ivom Sanaderom i ministrom financija Ivanom Šukerom. 

Leigh je sa Šukerom odvojeno razgovarao o oporezivanju cigareta, pri čemu je zatražio da se ukine porezna diskriminacija stranih cigareta u odnosu prema cigaretama domaće proizvodnje. 'Mislim da su nas hrvatske vlasti razumjele', rekao je Leigh. 

Glavna tema razgovora s državnim čelnicima bilo je ispunjavanje političkih kriterija za članstvo u EU - vladavina prava, zaštita ljudskih prava, osobito manjinskih, suđenja za ratne zločine i puna suradnja s Haaškim sudom, dodao je. 

Visoki dužnosnik Europske komisije ocijenio je da pristupni pregovori Zagreba i Bruxellesa teku vrlo dobro i da će 2009. godina biti odlučujuća u tom procesu.  

No, dodao je, od Vlade se očekuje da ispuni mjerila u nekoliko ključnih poglavlja - pravosuđu i ljudskim pravima, tržišnome natjecanju i javnoj nabavi. 

Jandroković je najavio da će mjerila za ta poglavlja biti ispunjena u idućih mjesec dana ističući da je Vlada 'maksimalno koncentrirana na ispunjavanje obveza' kako bi se pristupni pregovori završili 2009. godine.  

Hina