naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Rekordan rast cijena hrane u EU

Rast cijena hrane u Europskoj uniji premašio je sedam posto u ožujku i travnju ove godine, što je dvostruko više u odnosu na opću stopu inflacije, te njihov najsnažniji rast od 1996., otkako se prate u Europskom uredu za statistiku Eurostatu. 

Cijene hrane porasle su za 7,1 posto u travnju u odnosu na isti mjesec godinu dana ranije, nakon što je u ožujku njihov rast dosegnuo još i viših 7,2 posto, priopćio je Eurostat u ponedjeljak 2. lipnja. 

Opća stopa inflacije u travnju je iznosila 3,6 posto, poduprta povećanjem cijena hrane i goriva.

Stručnjaci za snažan rast cijena hrane najviše krive loše vrijeme, rekordne visoke cijene gorive koje su najviše pogodile najsiromašnije zemlje svijeta, te povećanu potražnju gospodarskih sila u nastajanju poput Kine i Indije. 

Rast cijena uvelike se, međutim, razlikuje među zemljama članicama EU-a. Tako je, primjerice, Bugarska zabilježila čak 25,4-postotni godišnji rast cijena u travnju, s tim da su cijene kruha i žitarica porasle za više od 33 posto, a voća za čak 45,7 posto. 

Latvija, Estonija i Litva redom su zabilježile rast cijene hrane od 18 do 22 posto, pokazuju dalje podaci statističkog ureda. 

Zapadnoeuropske zemlje nešto su bolje prošle po pitanju poskupljenja, a ponajbolje među njima Portugal, s godišnjim rastom cijena hrane u travnju od svega 3,2 posto. Slijede Nizozemska i Francuska, s rastom cijena od 5,4 odnosno 5,5 posto. 

U Njemačkoj je hrana poskupjela za 6,4 posto, dok je u Britaniji rast cijena prehrambenih proizvoda bio neznatno iznad EU prosjeka, i to u visini 7,2 posto. 

Među promatranih devet kategorija prehrambenih proizvoda najveća poskupljenja zabilježena su kod mlijeka, sireva i jaja, čije su cijene u travnju porasle za 15 posto na godišnjoj razini. Za njima nisu puno zaostajale ni masnoće, sa skokom cijena od 13,2 posto. 

Nešto bolju vijest za europske potrošače predstavlja rast cijena riba i morskih plodova, od svega 3,3 posto, a od trenda je čak odskakalo povrće, koje je pojeftinilo za 1,2 posto, premda nakon što su mu cijene u prošloj godini porasle za 10 posto.(Hina) 

 

Više o tome:

Europska komisija: EU food prices up by 7.1% year-on-year in April 2008