naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
U Helsinkiju otvorena Europska agencija za kemikalije (ECHA)

Predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso otvorio je u utorak 3. lipnja u Helsinkiju novu Europsku agenciju za kemikalije (ECHA) zaduženu za nadzor uporabe toksičnih kemikalija na tržištu Europske unije. 

ECHA će provoditi registraciju, sigurnosnu procjenu i odobravanje kemikalija namijenjenih tržištu EU-a, u skladu s novom uredbom REACH koja je stupila na snagu u nedjelju. 

'Uspostava ECHA-e ključna je prekretnica u primjeni novog europskog zakona o kemikalijama REACH. To će značajno poboljšati zdravlje i okoliš na korist svim europskim građanima', rekao je tim povodom Barroso. 

Europski povjerenik za okoliš Stavros Dimas istaknuo je da je REACH 'najambiciozniji zakon o kemikalijama na svijetu'. 

'Zahvaljujući REACH-u javnosti će biti dostupno više informacija o opasnim kemikalijama koje se nalaze na tržištu, na radnom mjestu i u okolišu, a kemijska industrija trebat će biti inovativna kako bi pronašla sigurne alternative za kemikalije koje izazivaju veliku zabrinutost', rekao je. 

REACH (Registration, Evaluation and Authorisation of Chemicals - registracija, vrednovanje i odobravanje kemikalija) jedan je od najopsežnijih zakonodavnih akata koji je Europska unija ikada donijela. 

Zakon nalaže kompanijama koje proizvode ili uvoze više od tone kemikalija na godinu da prikupe podatke o njihovim učincima na zdravlje i okoliš i dokažu da ih se može sigurno koristiti. Te podatke moraju dostaviti ECHA-i i to se smatra registracijom. 

Nove kemikalije moraju biti registrirane prije početka proizvodnje ili puštanja na tržište.  

Za postojeće kemikalije, kompanije imaju pravo na postupnu registraciju (2010., 2013., 2018., ovisno o količini proizvodnje), pod uvjetom da ih predregistriraju pri agenciji do 1. prosinca ove godine. 

ECHA će na osnovi dostavljenih joj podataka vršiti sigurnosnu procjenu. 

Posebno opasne kemikalije morat će dobiti dozvolu ECHA-e za korištenje. U tu kategoriju spadaju razne kancerogene, mutagene i toksične tvari, a za sada ih je poznato više od tisuću.

U Europi se koristi oko 100 tisuća kemikalija. REACH se odnosi na oko 30 tisuća najopasnijih. 

Prema prijašnjim propisima, vlasti su bile te koje su morale dokazati da je neka kemikalija prijetnja za zdravlje prije nego bi je mogle povući s tržišta.

Sigurnost kemikalija sada će morati dokazati same kompanije. 

Europska komisija procjenjuje da će REACH kemijsku industriju stajati 2,5 milijardi eura kroz razdoblje od 11 godina, što je 0,05 posto godišnjeg prometa u tom sektoru.(Hina)

 

Više o tome:

  • Europska komisija: ECHA: European Chemicals Agency inaugurated
  • Europska komisija: Implementing REACH in practice
  • Europska komisija: European Chemicals Agency ECHA - Questions and Answers
  • Europska komisija: European Chemicals Agency: Turning REACH into Reality
    Inauguration of the European Chemical Agency