naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
SAD uvodi online registraciju za sve putnike iz Europe

Sjedinjene Države uvest će još strože sigurnosne mjere na svojim granicama i od svih Europljana, čak i onih obuhvaćenih bezviznim režimom, tražiti da se registriraju putem interneta prije leta preko Atlantika. 

Američki ministar za domovinsku sigurnost Michael Chertoff objavit će u utorak pokretanje elektronskog sustava za registraciju, koji će prikupljati podatke o putnicima 72 sata prije polijetanja. 

Washington objašnjava da će se tražiti jednaka količina informacija kao i dosadašnjim imigracijskim formularom I-94 koji popunjavaju svi putnici u SAD. Dozvola putovanja trebala bi vrijediti dvije godine. 

'Povijest je pokazala da je naivno vjerovati da putnik iz zemlje s bezviznim režimom automatski predstavlja manju prijetnju od onog koji traži vizu i koji je prije putovanja prošao strožu kontrolu', rekao je jedan američki dužnosnik za Financial Times. 

'Postoji zabrinutost i zbog radikalizacije u Europi, odnosno od toga da bi Europa mogla biti platforma za napad na SAD', dodao je. 

Sustav bi se trebao početi koristiti u kolovozu, a obvezan će postati u siječnju iduće godine. 

Petnaest zemalja članica EU-a trenutačno ima bezvizni režim sa SAD-om. Preostalih 12 želi mu se priključiti. 

Neke, poput Češke, Estonije, Litve, Latvije, Mađarske, Malte i Slovačke, već su potpisale bilateralne sporazume s Washingtonom o jačanju sigurnosnih mjera u zračnom prometu zahvaljujući kojima bi im vize uskoro trebale biti ukinute.(Hina) 

 

Više o tome:

  • EUobserver: Europeans to face tighter travel rules
  • Financial Times: US to impose stricter visa rule