naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europski parlament traži više novca za vanjsku politiku

Europska unija mora povećati izdvajanja za vanjsku politiku želi li istaknutiju globalnu ulogu predviđenu novim europskim ugovorom, smatraju zastupnici Europskog parlamenta.

Predsjednik Vanjskopolitičkog odbora EP-a rekao je da proračun od 1,74 milijardi eura za vanjsku politiku u razdoblju od 2007. do 2013. nije dovoljan za veću ulogu predviđenu Lisabonskim ugovorom, koji bi trebao stupiti na snagu 1. siječnja 2009. 

Lisabonski ugovor uvodi dužnost visokog predstavnika EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku, de facto ministra vanjskih poslova, i diplomatsku službu kao i mogućnost pojačane suradnje skupine zemalja na području obrane.  

'Ili moramo financijski poduprijeti vanjsku politiku ili ponovno razmisliti o tome želimo li doista biti globalni igrač', rekao je novinarima Jacek Saryusz-Wolski, koji će idući tjedan u Parizu o tome razgovarati s francuskim dužnosnicima. 

Francuska 1. srpnja preuzima predsjedanje EU-om. 

'Pitamo zašto ništa nije spremno za stvari koje će se dogoditi kada Ugovor stupi na snagu i nismo dobili odgovor', rekao je. 

'Postavljamo i ovo pitanje: 'Imate li skrivene rezerve? Koje je vaše stajalište? Kako financirati novu strukturu?' Odgovora nema.' 

Saryusz-Wolski upozorio je kako već postoje područja u vanjskoj politici EU-a, poput Kosova i Bliskog istoka, za koja se ne izdvaja dovoljno. 

Više sredstava bit će potrebno i za francusku inicijativu jačanja veza s mediteranskim zemljama te poljsko-švedski plan jačanja suradnje s istočnim susjedima. 'Ukupan iznos za 2007.-2013. nije dovoljan', rekao je.  

Nije kazao koliko bi Unija još trebala izdvojiti za vanjsku politiku, ali je priznao da povećanje od 285 milijuna eura za ovu godinu ipak predstavlja korak naprijed. 

Saryusz-Wolski to je izjavio uoči godišnje rasprave u Europskom parlamentu o Zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici EU-a (CFSP) u srijedu poslijepodne 4. lipnja, kojoj će prvi put nazočiti visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana. 

Zastupnici će raspravljati o izvješću koje definira osnovna načela europske vanjske politike, poput poštivanja ljudskih prava, poziva da se određenim pitanjima da prioritet, te upozorava na problem financiranja. 

Izvješće, prema pisanju europskih medija, poziva također da se Europskom parlamentu omogući veći demokratski nadzor nad vanjskom politikom, koja je u isključivoj nadležnosti zemalja članica koje odluke donose jednoglasno. 

Predlaže da bi se budući ministar vanjskih poslova EU-a trebao 'redovito' obraćati europskim zastupnicima te da bi se parlament trebalo 'konzultirati' o njegovu izboru, kao i o ustroju diplomatske službe. 

Zastupnici traže također da ih ministar vanjskih poslova EU-a informira prije poduzimanja bilo kakvih 'zajedničkih akcija'. 

'Počnemo li slati vojnike u opasnost, parlament bi trebao dati svoj blagoslov', rekao je Saryusz-Wolski. On smatra da bi Europska unija trebala više razmišljati o svojim 'dugoročnim strateškim interesima, 20, 30 godina unaprijed', a ne postupati poput 'vatrogasca' koji samo gasi požare.

Saryusz-Wolski, koji vjeruje i da bi Unija postupno trebala izgraditi vlastitu vojsku, ističe da europska tradicionalna uloga meke sile više nije dovoljna. 

'Prečesto trošimo novac a da ne postavljamo nikakve uvjete. Protivim se tomu da Europa bude onaj koji plaća umjesto igrača', rekao je. 

 

Više o tome:

EUobserver: EU foreign policy expected to enter 'new era'